Antena 3 CNN Politică Inflaţie de legi adoptate tacit de Parlament în anii electorali

Inflaţie de legi adoptate tacit de Parlament în anii electorali

Inflaţie de legi adoptate tacit de Parlament în anii electorali
27 Oct 2008   •   15:50

Treburile de campanie le-au răpit aleşilor o bună parte din preţiosul timp alocat problemelor legislative, cu efecte negative resimţite în domeniu. În ultimii doi ani numărul proiectelor de lege adoptate prin procedura tacită la Camera Deputaţilor a crescut vertiginos, ajungând la peste 70 pe an.
Alegerile europarlamentare, cele locale şi apropiatele parlamentare s-au tradus în timpi morţi pentru activitatea Parlamentului. 73 de proiecte de lege au trecut în 2007 prin procedura de adoptare tacită, fără a mai fi supuse votului uneia sau ambelor Camere legislative.
Vacanţa electorală paralizează lucrările
Anul acesta deja 57 de iniţiative legislative au căzut sub incidenţa acestei practici. Alte 18 riscă să fie adoptate la Camera Deputaţilor în aceeaşi manieră datorită vacanţei parlamentare necesare pentru desfăşurarea campaniei electorale, care va paraliza activitatea aleşilor pe tot parcursul lunii noiembrie. Comparativ, în perioada noiembrie 2004 - ianuarie 2007 doar 53 de proiecte de lege au suportat acest regim de adoptare.
Printre iniţiativele legislative care nu s-au regăsit niciodată pe ordinea de zi a plenului Camerei în acest an s-a numărat şi legea senatorului Şerban Nicolae privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică, prin care se exceptau preoţii de la verificările CNSAS. În prezent, documentul se află în dezbaterea Senatului.
Legi "grele" lipsă pe agenda deputaţilor
Statutul specialistului de înaltă calificare din cadrul DNA, proiectul privind alegerea prin vot uninominal a consiliilor locale, o lege cu caracter individual privind alocarea unei locuinţe unei persoane fizice, Valeria Oancea, legea atribuţiilor Camerei Deputaţilor şi Senatului sunt alte proiecte legislative care nu au ajuns niciodată, mai mult sau mai puţin premeditat, să fie supuse procedurii de vot a plenului Camerei Inferioare a Parlamentului.
Anul trecut, un întreg pachet de legi vizând securitatea naţională, organizarea şi funcţionarea SRI şi SIE, cât activitatea de informaţii şi contrainformaţii au fost supuse aceleiaşi practici de ocolire a procedurii normale de adoptare a unei legi.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Camera Deputatilor
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close