Senatorii independenţi au furnizat miercuri, o surpriză neplăcută colegilor de guvernare la dezbaterea legii sistemului unitar de pensii. Un amendament ce fusese respins iniţial de Comisia de muncă, a trecut prin plen cu votul esenţial al independenţilor. Amendamentul oferă ministrului Apărării Gabriel Oprea un cuvânt de spus în elaborarea bugetului asigurărilor sociale şi posibilitatea de a preveni reducerea pensiilor militarilor.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a avertizat din nou, în plenul Senatului, că parlamentarii independenţi rămând consecvenţi în susţinerea amendamentelor la Legea sistemului unitar de pensii care îi priveşte pe cei din sistemul de apărare, dar că rămân şi parteneri loiali la guvernare.
Amendamentul care a trecut de plenul Senatului cu 45 de voturi "pentru", 40 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, stabileşte că bugetul asigurărilor sociale de stat este elaborat de către Guvern nu doar pe baza propunerilor Casei Naţionale de Pensii, ci şi ale instituţiilor care au în subordine case sectoriale de pensii, cazul unor ministere, inclusiv cel al Apărării.
Totodată, casele sectoriale de pensii au dreptul de a elabora propuneri pentru bugetul asigurărilor de stat pe care le transmit instituţiilor publice în subordinea cărora funcţionează, mai prevede textul admis.
Amendamentul respectiv a fost propus şi de Comisia de apărare a Senatului, grupul senatorilor independenţi anunţându-şi în plen susţinerea.
"Noi suntem, şi eu şi colegii mei, consecvenţi. Suntem parteneri loiali la guvernare şi este normal să susţinem o lege curajoasă, făcută de un guvern curajos, fiindcă este greu. Ştiţi foarte bine, abia se plătesc salariile şi pensiile, este criză mondială şi, dacă ne uităm puţin în jurul nostru, vedem că nu este bine. Tocmai de accea trebuie să fim uniţi şi să depăşim această criză", a justificat Gabriel Oprea comportamentul senatorilor independenţi.
El a arătat că parlamentarii independenţi vor susţine, totuşi, în continuare amendamentele pe care le-au iniţiat la legea pensiilor.
"Toţi specialiştii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au atras atenţia în simulările pe care le-au făcut, timp de cinci luni de zile, cu specialiştii de la Ministerul Muncii, că toate pensiile din sistem vor scădea între 19 şi 69%, de fapt o medie de aproximativ 50%. Ştiţi bine că am luat poziţie pentru acest lucru. Noi ne-am prezentat în Comisia de apărare, unde şi preşedintele Meleşcanu a consemnat acest lucru. Noi votăm exact ce am spus şi o să vedeţi că aşa vom face", a mai spus ministrul Apărării.
Antena3.ro