Antena 3 CNN Politică Indemnizaţia senatorului Voicu ar putea fi sistată. Nervozitate printre aleşii Puterii şi ai Opoziţiei

Indemnizaţia senatorului Voicu ar putea fi sistată. Nervozitate printre aleşii Puterii şi ai Opoziţiei

4 minute de citit Publicat la 13:32 27 Apr 2010 Modificat la 13:32 27 Apr 2010
Indemnizaţia senatorului Voicu ar putea fi sistată. Nervozitate printre aleşii Puterii şi ai Opoziţiei
Unii democrat-liberali vor să-l lase pe senatorul Cătălin Voicu fără indemnizaţia de parlamentar în perioada acestuia de arest preventiv. Preşedintele Comisiei de Statut, pedelistul Gheorghe Bârlea a înaintat conducerii Senatului o solicitare privind sistarea drepturilor băneşti ale senatorului Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv. De altfel, Voicu nu a mai primit nici un beneficiu bănesc din partea Senatului din momentul în care a fost arestat şi până în prezent. Solicitarea a stârnit însă în comisia juridică aprigi controverse între membrii acestui for, îngrijoraţi de riscul pe care îl reprezintă crearea unui astfel de precedent. În apărarea lui Voicu au sărit nu numai social-democraţi, dar şi reprezentanţi PDL şi PNL, care au pledat pentru tratarea senatorului ca nevinovat până la o decizie definitivă a instanţei.
Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă a declarat, marţi, că senatorii jurişti au fost sesizaţi de un coleg din Comisia de Regulament al Senatului, privind drepturile salariale care i se cuvin senatorului Cătălin Voicu, aflat în prezent în arest.
Totuşi senatorul social-democrat a susţinut că, din pounctul său de vedere, senatorul Voicu nu poate primi pe această perioadă în care se află în arest preventiv nici indemnizaţia, nici celelalte drepturi băneşti (diurnă de deplasare, cheltuieli de cazare şi sumă forfetară) cuvenite pentru celelalte activităţi.
"Nu cred că este nevoie să se ajungă la un vot în plen pe această chestiune", a adăugat Greblă, arătând că ar fi mai normal să fie dat un aviz de către Comisia juridică, apoi Biroul Permanent va stabili dacă avizul juriştilor va fi aprobat de conducerea Senatului.
Toni Greblă a precizat că Senatul nu a mai plătit, din momentul arestării lui Cătălin Voicu, niciun drept salarial către senatorul Voicu, din momentul în care acesta s-a aflat în arest.
Dezbaterile din comisia juridică pe această temă s-au dovedit însă mai animate decât s-ar fi dorit. Toni Greblă a atras atenţia că situaţia plăţii senatorului Cătălin Voicu, aflat în arest, nu este reglementată de legislaţia în vigoare, singurele prevederi care ar putea fi folosite în interpretare pentru a da o soluţie regăsindu-se în articolul 192 din Regulamentul Senatului, care stabileşte că niciun senator nu poate lipsi de la şedinţele plenului, comisiei şi de la celelalte activităţi specifice îndeplinirii mandatului de senator.
"Senatorul este obligat prin prisma acestor prevederi să ia parte la şedinţele plenului, comisiilor din care face parte şi la celelalte activităţi specifice mandatului", a spus Greblă, invocând şi articolul 193, alineat 3 din Regulamentul Senatului, potrivit căruia, în timpul unei sesiuni, parlamentarul are dreptul, pentru interese personale, la cel mult 8 zile de concediu, cu plata indemnizaţiei.
Toni Greblă a propus sistarea plătii indemnizaţiei de parlamentar şi a celorlalte drepturi băneşti către Voicu, având în vedere că, din motive imputabile acestuia, se află în imposibilitatea de a-şi exercita activităţile specifice mandatului de senator.
"Eu aş ruga să înţelegeţi că nu putem accepta o soluţie intermediară sau nu este de dorit nici din punct de vedere al legislaţiei în vigoare, care probabil va trebui completată şi cu chestiunea asta, deşi arestarea unui senator este un accident regretabil şi sperăm să se întâmple foarte foarte rar", a mai declarat preşedintele Comisiei juridice.
Senatorul PSD Ioan Chelaru l-a contrazis însă pe colegul său de partid, pledând pentru dreptul lui Cătălin Voicu de a primi în continuare indemnizaţia de senator.
"Eu discut chesiunea de principiu. Indemnizaţia de senator este legată de calitatea de senator care a rezultat din alegeri şi confirmată de validarea senatorului în funcţia respectivă. Nu este legată nici de prezenţa la şedinţă...nu există aşa ceva. Vă rog să îmi arătaţi în lege", şi-a somat Chelaru colegul pesedist.
Până şi democrat-liberalul Ioan Ruşeţ a sărit în apărarea lui Voicu, apreciind că un senator are dreptul la sumă forfetară pentru cabinet, pentru desfăşurarea activităţii, la indemnizaţie de senator şi la diurnă de deplasare.
Potrivit lui Ruşeţ, senatorului Voicu i se restrânge mandatul, pentru că are dreptul la iniţiativă legislativă, orice drept, mai puţin acela că nu poate participa la şedinţă.
"Deputaţii şi senatorii primesc o sumă forfetară din bugetul respectiv cu o indemnizaţie lunară brută. Din această sumă forfetară se plătesc de către Senat, prin ştat de plată al instituţiei, prin virări la bugetele de asigurare de stat, angajaţilor acestui cabinet. În această situaţie nu putem să îi luăm senatorului dreptul de a-şi organiza cabinetul, când el nu are calitatea de senator nici suspendată şi nici revocată. Poate să îşi organizeze în continuare cabinetul", a spus senatorul PDL.
El a mai afirmat că nu i se poate lua dreptul senatorului Voicu la suma forfatară, pentru că angajatul cabinetului său nu este angajatul lui personal, ci al Senatului, pentru că are contract de muncă cu Senatul, reprezentat de secretarul general, iar durata contractului este într-adevăr determinată, dar poate să înceteze doar în două situaţii, dacă cere senatorul sau dacă îi încetează mandatul parlamentarului, prin demisie, deces.
"Nu avem cum să fim de acord să i se ia această sumă, pentru că sunt angajaţi ai Senatului care rămân fără salarii. Ce vină au oamenii de la cabinet?", a întrebat retoric Ruşeţ.
"Dar el ( Cătălin Voicu, n.r.) ce vină are? Încă nu e judecat. Atunci de ce i se opreşte indemnizaţia? Dacă omul câştigă procesul la sfârşit, o să ceară statului daune pe perioada în care nu i s-a dat indenizaţia? Şi atunci de ce creăm o premisă dintr-asta? Până va fi condamnat este nevinovat", a preluat ştafeta libreralul Ioan Ghişe.
Antena3.ro

×
x close