Antena 3 CNN Politică Incompetenţă şi amnezie la MTS: Evaluatorii ministerului nu au comparat ofertele firmelor implicate în Ziua Tineretului cu preţul pieţei

Incompetenţă şi amnezie la MTS: Evaluatorii ministerului nu au comparat ofertele firmelor implicate în Ziua Tineretului cu preţul pieţei

Incompetenţă şi amnezie la MTS: Evaluatorii ministerului nu au comparat ofertele firmelor implicate în Ziua Tineretului cu preţul pieţei
07 Iul 2009   •   16:38

Cele două firme care au primit contracte din partea Ministerului Tineretului şi Sportului pentru organizarea festivităţilor dedicate tineretului de 2 mai au avut acelaşi administrator, relevă actele depuse la comisia parlamentară de anchetă a ministrului Monica Iacob Ridzi. Cele două firme au cerut şi au primit 1,3 respectiv, 1,7 milioane de lei de la acest minister pentru organizarea unor evenimente care, în conformitate cu preţul pieţei, ar fi trebuit să coste de zece ori mai puţin. Cu toate acestea, reprezentanţii Comisiei de evaluare a ofertelor din MTS care au analizat ofertele pentru organizarea "Zilei Tineretului" continuă să susţină că legea a fost respectată şi că respectivele contracte au fost atribuite conform criteriului cel mai mic preţ. Evaluatorii ministerului se scuză că nu au sesizat discrepanţele existente între tarifele celor două firme şi preţurile mult mai mici depe piaţă, pe motiv că acest lucru nu se solicita în mod expres în nota de fundamentare a contractelor acordate de MTS. Personale audiate au dat din umeri şi la auzul veştii că cele două firme câştigătoare, Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL au acelaşi administrator, persoană care a semnat în numele lor ambele contracte atribuite de MTS.


Cine e scuză se acuză. Butoi: "Dar dacă nu era cerut expres...Nu aveam de unde să ştiu"

Floriana Butoi, preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor în data de 10 aprilie, i-a informat marţi pe membrii comisiei Ridzi că cele două firme câştigătioare au fost selecţionate după criteriul preţului cel mai mic. "Au fost trei invitaţii de participare şi au fost două oferte (...) Criteriul de atribuire a contractului a fost preţul cel mai mic", a afirmat Butoi.
Şefa comisiei de evalure a MTS a recunoscut totuşi că nu a comparat ofertele celor două firme cu preţurile existente pe piaţă pe motiv că o asemenea prevedere nu exista în nota de fundamentare.
?Dar dacă nu era cerut expres... Nu se aflau în nota de fundamentare... Nu aveam de unde să ştiu...", s-a lamentat Butoi în faţa comisiei.

Conform documentelor puse la dispoziţia Comisiei, MTS a încheiat contractul nr. 15 pentru evenimentele de la Costineşti, în parteneriat cu MTV, pentru organizarea "Zilei Tineretului", cu firma Compania de Publicitate Mark SRL pentru suma de 1.381.174 de lei.

Potrivit anexei contractului, MTS a plătit 170.000 de lei pentru "trupe artistice în cadrul evenimentului de divertisment", 40.000 de lei pentru "ansambluri muzicale", 310.651 de lei pentru "servicii artistice conexe", 40.000 de lei pentru "producţia de spoturi TV şi radio", 300.000 de lei pentru "servicii de prezentare şi promovare în cadrul evenimentului" şi 300.000 de lei pentru organizarea de ansamblu al evenimentului.

De asemenea, MTS a mai încheiat două contracte cu firma Artisan Consulting în valoare de 1.173.161 de lei şi, respectiv, 513.627 de lei pentru organizarea evenimentelor cu ocazia "Zilei Tineretului", din celelalte oraşe ale ţării.

Acelaşi administrator pentru firmele câştigătoare. MTS nu vede, nu aude

Butoi a început să se bâlbâie în momentul în care deputatul PSD, Dumitru Chiriţă, a întrebat-o dacă nu a observat faptul că cele două contracte au fost semnate în numele ambelor firme de una şi aceeaşi persoană. "Nu pot să îmi amintesc sigur(...) Dar nu vă supăraţi au trecut mai mult de două luni de când a fost această evaluare... Este un Răzvan... Nica sau nu ştiu, ceva de genul", a încercat să încropească un răspuns Floriana Butoi.

Nici celelalte două membre ale Comisiei de evaluare nu au dat dovadă de vigilenţă recunoscând că nu au observat că cele două firme au acelaşi administrator. "S-a urmărit să fie documentele cerute. Ne-am uitat peste ele şi, în acea Comisie, fiind de la Direcţia programe, nu am sesizat că firmele aveau acelaşi administrator", a afirmat unul din membrii Comisiei de evaluare.

"S-a urmărit să fie documentele cerute. Ne-am uitat peste ele şi, în acea comisie, fiind de la direcţia programe, nu am sesizat că firmele aveau acelaşi administrator", a afirmat directorul Direcţiei de programe, Claudia Radu. Ea a mai precizat că firma Artisan a organizat evenimentele din ţară, şi nu direcţiile judeţene.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close