Deputaţii Comisiei de învăţământ au aprobat, vineri, după patru ore de dezbateri şi contre cu reprezentanţii PSD şi ai sindicatelor din educaţie ca învăţământul obligatoriu să fie de zece clase, prin includerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi a clasei a IX-a în ciclul gimnazial.
Membrii comisiei au votat astfel varianta legii educaţiei propusă de Guvern, împotriva acesteia pronunţându-se doar reprezentanţii PSD.
Reprezentanţii sindicatelor din educaşţie, prezenţi la lucrările comisiei au încercat, la rândul lor, fără succes, să convingă parlamentarii puterii asupra riscului care-l implică reducerea liceului la doar trei ani. Ei au solicitat păstrarea învăţământului obligatoriu tradiţional: patru ani ciclul primar, patru ani ciclul gimnazial şi patru ani cel liceal.
Sindicaliştii au susţinut că varianta propusă de Guvern va avea drept consecinţe diminuarea la trei ani a duratei liceului, lucru care nu se întâmplă în alte ţări europene, creşterea numărului de tineri care nu vor mai urma cursurile liceale şi creşterea numărului de muncitori necalificaţi.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a sprijinit, însă, varianta Guvernului, arătând că aceasta este "o măsură fundamentală" şi că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este prevăzută pentru elevii care încep în acest an clasa a V-a. Funeriu a precizat că varianta Guvernului prevede un ciclu primar de 5 ani (prin includerea clasei pregătitoare), 5 ani - ciclul gimnazial (prin includerea clasei a IX-a) şi 3 ani cel liceal.
El a propus şi un amendament, potrivit căruia, până cel târziu în 2020 cursurile liceale să devină obligatorii.
PSD a încercat, prin deputatul Anghel Stanciu, să propună ca durata învăţământului obligatoriu să fie de 11 ani, dar ideea a fost respinsă la vot.
Antena3.ro