Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri contestaţia depusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, împotriva sechestrului pus de DNA pe averea sa în dosarul "Tel Drum".
Tot în dosarul "Tel Drum", instanţa menţinut sechestrul pus de procurori pe averile altor doi suspecţi, Florea Neda, reprezentant al SC Tel Drum SA, şi Petre Pitiş - fost consilier în cadrul CJ Teleorman, reprezentant al Tel Drum SA.
În schimb, judecătorii au admis contestaţiile depuse de Victor şi Elena Piperea, fiind ridicată măsura popririi asupra pensiilor acestora, în timp ce SC MSF ART IMOB şi-a retras contestaţia.
Decizia instanţei este definitivă.
Liviu Dragnea nu a venit miercuri la proces, el fiind reprezentat de doi avocaţi, Flavia Teodosiu şi Maria Vasii.
"Am susţinut că nu se poate institui un sechestru asupra unor bunuri pe care domnul Dragnea nu le are, în cazul de faţă asupra unor sume de bani, pe care acesta le-a încasat demult şi pe care nu le mai are în cont de un an, doi ani", a declarat Flavia Teodosiu la finalul procesului.
La rândul ei, Maria Vasii le-a spus jurnaliştilor că dosarul întocmit de procurorii DNA are 240 de volume, în care se găsesc "lucrări obscure".
"Este primul moment în care venim în faţa judecătorului pentru a corecta excesul de zel pe care l-am observat în ancheta desfăşurată împotriva domnului Dragnea. Astăzi, am avut surprinderea să observăm 240 de volume, care reprezintă lucrări obscure. Ele au fost făcute cu încălcarea imunităţii şi privilegiilor de care domnul Dragnea trebuia să se bucure. Ca atare, judecătorul nu poate să treacă cu vederea nelegalitatea actelor procesuale, care au fost temei pentru luarea acestui sechestru", a declarat Vasii.
Maria Vasii consideră că procurorii nu trebuiau să pună sechestru pe bunurile lui Dragnea, deoarece în dosar nu există prejudiciu şi nu s-au constituit părţi civile.
Pe de altă parte, Maria Vasii a susţinut că procurorii DNA au găsit la percheziţiile efectuate la compania Tel Drum un bileţel roz pe care era notat codul numeric personal al lui Dragnea, şi cuvântul "şefu". Vasii a precizat că acest bileţel a fost proba folosită de procurori pentru a-l acuza pe Dragnea de săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional.
"Noi am tot dat explicaţii cu privire la acest vestit bileţel, în sensul în care se dorea completarea unui formular pentru prelungirea permisului de vânătoare, însă Parchetul se pare că a presupus că acel bilet este dovada deplină că domnul Dragnea este şeful acestui grup (...). Din asociaţia de vânători în care se găseşte şi domnul Dragnea, persoana responsabilă chiar este lucrător în Tel Drum (...) Bileţelul a fost dat de şoferul domnului Dragnea, care chiar îi spune şefu", a explicat Vasii.
Avocata a mai declarat că, la dosar, există declaraţii date de oponenţi politici ai lui Dragnea, despre care se spune "din zvon public" că şi-au rezolvat problemele judiciare.
"Nu vă ascund, am fost foarte curioasă şi am citit declaraţiile acestor oameni politici şi veţi fi dezamăgiţi să constataţi că, din punctul meu de vedere, pot fi folosite pentru cancanuri politice, dar nu pentru proceduri judiciare", a afirmat Vasii.
Ea a precizat că declaraţia dată de Victor Ponta la DNA nu este relevantă şi "nu poate fi luată în serios", în timp ce declaraţia lui Dan Şova "cade în derizoriu prin bârfe politice şi de băieţi care se laudă cine are mai mult".
Pe 21 noiembrie, DNA a instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de Liviu Dragnea şi de ceilalţi suspecţi din dosarul "Tel Drum", pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei.
În cazul lui Liviu Dragnea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, s-au instituit sechestru asigurător şi poprire asigurătorie până la concurenţa sumei de 127.547.366 de lei "asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum şi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie".
Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe un teren - situat în municipiul Turnu Măgurele, cu suprafaţă de 2.913 mp şi construcţie aferentă acestuia; un apartament - situat în Turnu Măgurele cu suprafaţa de 80 mp, două autoturisme - Skoda Superb şi BMW X5 şi conturi deţinute de Liviu Dragnea, potrivit unui răspuns transmis de DNA.
De asemenea, s-a mai instituit sechestru asupra sumei de 630.000 de lei dobândită prin promisiune de vânzare-cumpărare, asupra sumei de 280.000 lei dobândită cu titlu de chirie în anul 2015 şi 2016, asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terţi, cu orice titlu, în patru conturi bancare deţinute de Liviu Dragnea, precum şi asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului de către terţe persoane. În ultima categorie intră, potrivit DNA, inclusiv sumele de 80.710 euro şi 460.110 lei datorate de o societate comercială din Turnu Măgurele, precum şi suma de 10.500 de lei datorată de organizaţia judeţeană Teleorman unui partid.
În plus, s-a instituit sechestru şi asupra acţiunilor şi părţilor sociale deţinute în cadrul persoanelor juridice de drept privat ce urmează a fi identificate.
Vizaţi de aceleaşi măsuri asigurătorii sunt şi Florea Neda - reprezentant al SC Tel Drum SA, Mugur Băţăuş, Victor Piperea şi Marin Predescu - funcţionari în cadrul CJ Teleorman la data faptelor.
"Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni) şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite (2 infracţiuni), este de 127.547.366,34 lei", potrivit procurorilor anticorupţie.
Pe 13 noiembrie, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul "Tel Drum" în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.