?În loc de tot felul de mitinguri electorale, în care ai noştri nu au făcut altceva decât să apalude, să mănânce şi să scandeze ar fi fost mai bine să auzim ceva despre programul, ideologia partidului, reformare? a afirmat Iliescu, luni în şedinţa Biroului Politic al partidului.
Severin, luat în vizor de Geoană pentru criticile din raportul ISD
Reacţia vehementă a lui Iliescu a fost determinată şi de atitudinea liderului Mircea Geoană vis-a-vis raportul critic întocmit de Institutul social democrat "Ovidiu Şincai" la adresa activităţii actualei conduceri PSD. Geoană şi-a manifestat, în cercurile sale de apropiaţi, nemulţumirea faţă de conţinutul raportului ISD, ONG condus de europarlamentarul Adrian Severin, document care face din actualul preşedinte al PSD principalul ţap ispăşitor pentru greşelile şi eşecurile partidului. Mai mult, Geoană ar fi ameninţat că rămânarea lui Severin în fruntea acestui Institut va fi problematică dacă va câştiga un nou mandat de preşedinte al PSD.
Conform surselor citate, drept răspuns la ameninţările proferate la adresa colaboratorilor săi de la ISD, Ion Iliescu a avertizat, în şedinţa de astăzi a conducerii PSD, asupra riscului diluării şi golirii de conţinut doctrinar al mesajului adresat electoratului de stânga. În opinia lui Iliescu, această adaptare ineficientă a discursului de stânga la noile realităţi au făcut ca partidul să nu reuşească să fructifice electoral faptul că PNL şi PDL s-au aflat atâta timp la guvernare.
Iliescu: Lăsaţi mitingurile, veniţi cu propriile platforme program
Iliescu le-a recomandat posibililor candidaţi la şefia PSD să vină cu propriile platforme-program, dacă sunt nemulţumiţi de analizele altor colegi, documente care să contribuie la o dezbatere amplă a ideologiei şi doctrinei partidului, teză dragă fostului lider social-democrat de la ultimele alegeri încoace. Numai aşa, sub umbrela nevoii de reformare a partidului, PSD ar urma să iasă întărit din lupta internă pentru putere care va culmina cu viitorul Congres, şi-a mai sfătuit Iliescu mai tinerii colegi de partid, însuşindu-şi din ce în ce mai mult postura de mentor.
Singurul care s-a pronunţat însă pentru o amânare a datei Congresului a fost însă vicepreşedintele PSD Marian Sârbu. Aflat în dizgraţie, pe fondul grabei cu care ar fi acceptat un portofoliu de ministru al Muncii în noul guvern post electoral condus de Emil Boc, Sârbu riscă să piardăla viitoarele alegeri interne funcţia de vicepreşedinte.
Pentru a amâna cât mai mult posibil acest scenariu, Sârbu nu a ezitat să propună amânarea Congresului pentru o dată ulterioară, pe motiv că partidul are nevoie de timp pentru elaborarea proiectelor de program, ideologie şi statut.
Geoană vrea să-şi cunoască contracandidaţii
Propunerea sa a fost respinsă de liderul PSD, Mircea Geoană care şi-a făcut cunoscută graba de a rezolva actuala stare de lucruri cât mai rapid, de preferat prin asumarea publică de către social-democraţii interesaţi a candidaturilor pentru funcţiile de conducere, susţin sursele citate.
Deocamdată, conducerea PSD a decis ca în 25 ianuarie să se desfăşoare şedinţa Comitetului Executiv al partidului, în care să fie discutate atât teme de interes în perspectiva Congresului, cât şi problema reformării formaţiunii inclusiv prin modificări statutare. În acest sens, vicepreşedintele Victor Ponta a fost mandatat să conducă o comisie de statut care va centraliza toate propunerile colegilor de partid în materie pentru a le supune apoi aprobării Congresului.
Marius Vulpe, Antena3.ro