Antena 3 CNN Politică Iliescu: PSD nu mai are ?un ultim mohican? ca Băsescu care să tragă partidul la remorcă

Iliescu: PSD nu mai are ?un ultim mohican? ca Băsescu care să tragă partidul la remorcă

Iliescu: PSD nu mai are ?un ultim mohican? ca Băsescu care să tragă partidul la remorcă
18 Ian 2010   •   14:00

PSD trebuie să facă din reformă cuvântul de ordine. Vremea locomotivelor electorale a trecut, Traian Băsescu fiind ?ultimul mohican? în acest domeniu, a declarat luni preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. El şi-a avertizat colegii de partid că PSD nu mai dispune de o personalitate capabilă să tragă la remorcă de unul singur, aşa cum a făcut el în trecut. De aceea, social-democraţii au nevoie la conducere de o echipă, un "nucleu" de "oameni competenţi, capabili, carismatici şi cu autoritate".

"La echipă ne vom referi, în primul rând. Noi (PSD, n.r.) nu avem acum situaţia unor factori de tracţiune. A fost Iliescu o vreme factor de tracţiune, care a tras după el partidul. Nu ne mai aflăm în situaţia aceea. Băsescu este ultimul mohican - personalitate care a tractat după el un partid. L-a aruncat de la stânga la dreapta eşichierului politic, a făcut ce-a vrut din ei şi toţi ştiu că depind de el. Nu mai suntem în situaţia aceea să subordonăm partidul, să-l facem remorca unui lider anume", a apreciat Iliescu, după şedinţa BPN al PSD.
El a recomandat încă o dată că PSD trebuie să coaguleze un "nucleu" de "oameni competenţi, capabili, carismatici şi cu autoritate". Nu însă înainte de o reformare ideologică, pornind de la experienţa ultimilor cinci ani, realităţile actuale, nevoia de a răspunde cu o alternativă la actualul program al guvernanţilor şi de modernizare a PSD prin modificări statutare crede Iliescu.
"Problema este ca să definim mai exact concluziile care se desprind dintr-o experienţă de peste cinci ai, apoi orientări şi proiecte programatice, în ceea ce priveşte definirea poziţiei politice ideologice a partdului şi, pe de altă parte, alternativa la programul de guvernare, cu ce vine PSD din acest punct de vedere adresându-se marilor categorii de cetăţeni. Şi, în final, problemele legate de structura propriu-zisă a partidului: modernizare, adaptarea Statutului partidului. Din asta va rezulta şi echipa capabilă să promoveze aşa ceva", a subliniat Iliescu.
El a amânat discuţia despre eventuala schimbare a lui Mircea Geoană din fruntea PSD, abia după reglementarea doctrinară a acestor aspecte. "Nu ştiu, dragă. Asta va decide Congresul. Ce să ne apucăm acuma să tăiem firul în patru? Nu ştiu. Nici nu vreau să discutăm aşa ceva. Adică problema persoanelor se va concretiza din această dezbatere. Nici nu vreau să am părere. Reforma...În primul că ne fac reforma alţii, din afara partidului. Ce e e aia reformă?...Care e viziunea asupra reformei? Ce înseamnă asta? Şi totul se rezumă la persoane: deci reformarea PSD, înlăturarea lui Geoană şi punerea lui Popescu, Dumitrescu, Niculescu. Nu asta e problema", a reiterat Iliescu.
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close