O conducere care să nu mai fie atât de stufoasă şi care să se constituie mai mult într-un executant al programului partidului este viziunea preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu exprimată la lucrările Consiliului Naţional de joi. În discursul său fulminant, aplaudat în repetate rânduri de colegii săi de partid, Iliescu a criticat vehement actuala formulă de conducere, dar şi intenţia unor colegi de-ai săi de a imoune o candidatură în bloc pe echipe la viitorul Congres. El a propus chiar desfiinţarea funcţiei pe care o deţine, explicând că nu este interesat de onoruri şi funcţii.
Iliescu a sugerat ca viitorul statut al PSD să nu mai prevadă în organigrama de conducere calitatea de preşedinte de onoare.
"Pe mine nu mă interesează funcţii, onoruri, nu am nevoie de aşa ceva. Eu am o anumită conduită, cine mă respectă mă respectă pentru ce reprezint eu, nu pentru funcţii", a mai afirmat el.
Iliescu a explicat că nu îl interesează să candideze la nicio funcţie în partid, adăugând că "la vârsta" sa preferă să se concentreze asupra unor "reflecţii", pe care să le "pună în scris", pentru a servi la îmbogăţirea experienţei politice a colegilor săi mai tineri.
"La vârsta mea, m-aş concentra asupra unor reflecţii, pe care să le pun în scris (...) Totul e să alegem oamenii cei mai potriviţi (...). Nu mă interesează personal să candidez la nicio funcţie", a spus Iliescu.
Liderul social democrat s-a pronunţat şi pentru limitarea numărului de vicepreşedinţi ai PSD: "Vicepreşedinţii să fie aleşi în Consiliul Naţional, poate chiar şi secretarii naţionali, nu de către CEx. De ce acest lucru? Eu ştiu că sunt nişte chestiuni de orgoliu. Avem 15 sau 17 vicepreşedinţi, nu mai ştiu câţi. Dacă v-aş întreba să nominalizaţi vicepreşedinţii partidului, nu ştiu câţi aţi fi capabili să o faceţi, eu nu-i mai ştiu. La ce ne trebuie această armată de vicepreşedinţi, la ce ne trebuie cumulul de funcţiuni pe care îl combatem? Citiţi Statutul atent! La ce ne trebuie 8 din cei 41 de preşedinţi de CJ să fie vicepreşedinţi zonali? Nouă ne trebuie un număr de vicepreşedinţi, 5-7-8, cât considerăm, pe domeniile mari de activitate ale partidului, care să coordoneze aceste activităţi", a subliniat Iliescu.
Liderul social-democrat a propus totodată ca vicepreşedinţii să nu fie aleşi de Congres, ci de Consiliul Naţional, dându-se posibilitatea candidaţilor care pierd alegerile pentru şefia partidului să poată candida pentru eşalonul doi.
"Avem până acum vreo patru candidaţi, poate până la Congres mai apar. Sunt oamenii de primă linie ai partidului nostru. În urma Congresului, din cei patru o să fie ales unul preşedinte. Dacă în acelaşi timp se aleg şi vicepreşedinţii, ceilalţi n-au şansa să fie măcar vicepreşedinţi ai partidului. Avem nevoie de această dispersie a forţelor? Avem nevoie de asemenea mecanisme care duc la excludere din circuitul conducerii de partid a oamenilor cei mai comptetenţi şi capabili ai partidului nostru? Aşa că, dincolo de orgoliile personale ale unora, trebuie să gândim ceea ce e mai bine pentru partid", a conchis Iliescu.
El a mai criticat dur ideea organizării alegerii noii conduceri a partidului pe echipe, pe moţiuni, avertizând că o asemenea variantă de lucru va duce la scindări în cadrul formaţiunii.
"Ce înseamnă să vină fiecare cu orientările sale şi cu echipa sa? Ideea de echipe competitoare duce la scindări în partid. Am trecut prin această experineţă în 1992, pe vremea când Petre Roman era preşedinte de partid, când au fost trei moţiuni şi lucrul ăsta a dus la scindarea partidului. Asta vreţi? Mie mi se pare că e greşită măcar o asemenea punere a problemei, noi trebuie să mergem cu documente unitare şi cu constituirea unei conduceri unitare a acestui partid", a spus Ion Iliescu.
Antena3.ro