Fostul şef al statului consideră că anumite persoane, implicate în acele evenimente, încearcă, ?cu complicitatea unor procurori militari, să rescrie istoria şi să deplaseze atenţia de la cauză la efect, profitând de sprijinul politic pe care li-l oferă actualul şef al statului, care doreşte să se răzbune pe toţi cei care, exercitând un drept legal şi constituţional, au votat în Parlament pentru suspendarea sa?.
Iliescu acuză că rechizitoriul Parchetului Militar nu este un act juridic, ci ?unul profund politic?, incriminarea sa bazându-se pe ?învinuiri fanteziste?.
Potrivit rechizitoriului ? Iliescu şi-a depăşit atribuţiile în cazul Mineriadei
Conform rechizitoriului dosarului Mineriadei din iunie 1990, întocmit de procurorii militari, Ion Iliescu, în calitate de preşedinte ales al României, este cel care a ordonat acţiunea de reprimare a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, depăşindu-şi atribuţiile.
Procurorii apreciază în rechizitoriu că decizia de reprimare a fost luată fără să aibă la bază vreun decret sau alt act din care să reiasă că s-a dispus alarmarea de luptă a unităţilor ori instituirea stării de urgenţă, dar şi fără consultarea Consiliului Militar Superior.
?Decizia iniţială de reprimare a fost luată la cel mai înalt nivel, şi a fost coordonată, personal, de fostul şef al statului Iliescu Ion. Faţă de acesta, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru participaţie improprie la aceleaşi fapte, prin rezoluţia din data de 19.06.2007?, se precizează în rechizitoriu.
Rompres