Antena 3 CNN Politică Iliescu despre revizuirea Constituţiei: "Ţara arde şi baba se piaptănă!

Iliescu despre revizuirea Constituţiei: "Ţara arde şi baba se piaptănă!

3 minute de citit Publicat la 12:09 15 Ian 2009 Modificat la 12:09 15 Ian 2009
Iliescu despre revizuirea Constituţiei: "Ţara arde şi baba se piaptănă!
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi cel al Consiliului Naţional al acestui partid, Adrian Năstase, combat iniţiativa prezidenţială de modificare a Constituţiei, apreciind că este ?nepotrivită atât ca timp, cât şi ca pretext? în actuala situaţie. În ceea ce priveşte disfuncţionalităţile constituţionale înregistrate în ultimii ani ele s-ar datora comportamentului lui Traian Băsescu.
"Ţara arde şi baba se piaptănă! aşa spune o vorbă din popor. Cam aşa se întâmplă şi cu această nouă iniţiativă a preşedintelui Traian Băsescu", scrie Iliescu pe propriul blog, manifestându-şi mirarea faţă de apariţia acestei chestiuni ?acum, într-un an care se anunţă atât de dificil".
În opinia liderului PSD, supunerea spre dezbatere a problemei modificării Constituţiei s-ar înscrie în campania electorală a lui Băsescu pentru prezidenţiale. Preşedintele Traian Băsescu ?nu are linişte şi doreşte, de fapt, să-şi lanseze campania electorală, de acum, cu o acţiune de anvergură?.
"Acţiunea apare ca o diversiune, care conduce la distragerea atenţiei guvernanţilor de la problemele esenţiale care vizează viaţa oamenilor" şi că "acum, în niciun caz nu constituie o urgenţă" mai scrie liderul PSD.
Iliescu pune disfuncţionalităţile şi contradicţii care au apărut în relaţiile dintre instituţiile statului, între preşedinte şi Guvern sau între preşedinte şi Parlament, mai curând pe seama "comportamentului agresiv al preşedintelui faţă de diferitele instituţii de stat", decât în contul prevederilor constituţionale.
Preşedintele de onoare al PSD plusează, susţinând că iniţiativa prezidenţială în materie ar fi neconstituţională. ?Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Ori, noi nu ne aflăm în faţa niciunuia din cazurile menţionate, ci în faţa unei propuneri a unei comisii prezidenţiale, procedură neprevăzută de Constituţie, deci, ne aflăm, de fapt, în faţa unei proceduri neconstituţionale!", mai comentează fostul şef al statului.
În ceea ce priveşte conţinutul raportul comisiei prezidenţiale, Iliescu apreciază că "iese în relief de la început dorinţa preşedintelui de schimbare a regimului politic, prin promovarea unui regim semiprezidenţial", prin creşterea atribuţiilor preşedintelui, în primul rând prin acordarea dreptului de dizolvare a Parlamentului".
Năstase: Mai simplu şi mai ieftin este să schimbăm preşedintele în loc să schimbăm Constituţia
"Revizuirea Constituţiei în acest an nu reprezintă o prioritate, dar pentru Traian Băsescu aceasta poate fi o chestiune de agendă personală. Cred că poziţia PSD-ului a fost şi este corectă", a declarat Adrian Năstase, într-o intervenţie telefonică la emisiunea Sinteza Zilei.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD este de părere că "poate ar fi mai simplu şi mai ieftin să schimbăm preşedintele în loc să schimbăm Constituţia".
Năstase a subliniat faptul că în aceste vremuri grele pe care le traversează România prioritatea imediată sunt problemele economice, aspectele sociale generate de aceste probleme. "Aici ar trebui să mărim eforturile cu toţii. Scandalurile acestea nu ne servesc la absolut nimic", a mai afirmat Năstase.
Deputatul PSD continuă criticile la adresa acestei iniţiative şi pe propriul blog, acolo unde afirmă că "oamenii politici şi guvernul trebuie să pună accentul pe găsirea soluţiilor la problemele economice şi sociale grave determinate de criza economică şi de creşterea şomajului".
Năastase îşi extinde atacurile şi la adresa obiectivităţii şi neutralităţii politice a specialiştilor care au elaborat raportul pe tema Constituţiei, îndeosebi la adresa celui care a condus comisia prezidenţială, Ioan Stanomir, specialist în drept constituţional. "Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de ştiinţe politice, în vârsta de 36 de ani, este prezentat în Wikipedia ca fiind un ?critic literar, publicist şi politolog român contemporan?. Dacă vreţi să vedeţi cât de ?obiectiv? şi ?independent? politic este, vă rog să consultaţi articolele lui din colecţia Revistei 22, din 2006 până acum", mai comentează Năstase.
Antena3.ro

×
x close