Iliescu afirmă că ieşirea în prim plan a preşedintelui Băsescu în legătură cu măsurile de austeritate au provocat reacţii multiple şi fireşti. "Cel mai uluitor este modul dezinvolt în care preşedintele Traian Băsescu se adresează naţiunii, substituindu-se Guvernului, care nu este capabil să schiţeze un gest în faţa problemelor grele cu care se confruntă economia, lansând reproşuri în dreapta şi în stânga, ca o fecioară neprihănită", susţine fostul preşedinte.
El menţionează că, de când se află în funcţie, Băsescu s-a dovedit "incapabil să priceapă problemele complexe ale conducerii statului".
"Este un diletant, lipsit însă de simţul măsurii. Nimeni nu poate fi atoateştiitor. Dar, un şef de stat trebuie să ştie să asculte şi să se consulte cu cei mai competenţi - în toate domeniile. În al doilea rând, continuă să-şi depăşească atribuţiunile, substituindu-se altor instituţii ale statului. Nu ştie să respecte principiul separării puterilor în stat. Şi nici al respectului reciproc. În al treilea rând, ignoră sistematic consultarea cu partidele, sindicatele, exponenţii societăţii civile. Nu-şi îndeplineşte o atribuţiune fundamentală: aceea de mediator între instituţiile statului, între acestea şi societatea civilă", scrie Iliescu, citat de Mediafax.
Fostul preşedinte menţionează că "pretenţia" cu care s-a lansat Traian Băsescu de la începutul primului său mandat - de a fi preşedinte jucător - "se întoarce împotriva lui".
"Dar, de fapt, împotriva ţării. Pentru că, prin acţiunea sa, preşedintele a devenit principalul factor perturbator în funcţionarea statului şi a instituţiilor sale! Acest lucru se repercutează azi, cu gravitate, în condiţiile grele prin care trece economia, printre altele tocmai datorită unei gestiuni proaste din partea guvernării subordonate capriciilor şi subiectivismului şefului statului. La semnalele de alarmă trase de alţii răspunde cu dezinvoltură, respingând sugestiile pertinente oferite de specialişti. Acum, a intrat în panică şi îi acuză pe alţii!", arată fostul preşedinte.
În opinia preşedintelui de onoare al PSD, esenţa măsurilor propuse de Băsescu "reflectă o mentalitate nocivă: aruncarea poverii măsurilor de austeritate pe spinarea celor mulţi, care şi aşa o duc foarte greu".
"Este mentalitatea care a stat şi la baza măsurii luate, odată cu venirea la putere, împreună cu Alianţa DA - de modificare a politicii fiscale şi introducerea cotei unice - care a deplasat povara pe umerii celor cu venituri mici şi a favorizat o minoritate, ale cărei venituri - şi aşa mari - s-au amplificat, adâncind polarizarea socială. Toate argumentele în favoarea acestei măsuri s-au dovedit false. Singurul efect real a fost uşurarea activităţii aparatului fiscal (pentru calculul venitului global anual pentru fiecare contributor). Însă, nici aceasta nu s-a tradus într-o colectare mai bună a impozitelor", arată Iliescu în postarea sa.
El adaugă că ideea că veniturile suplimentare ale celor bogaţi se vor reflecta în creşterea investiţiilor în economie nu s-a adeverit.
"Au crescut doar cheltuielile parazitare ale acestora, prin construcţii de locuinţe luxoase şi procurarea de maşini şi ambarcaţiuni de lux - toate pe baza achiziţiilor din import - contribuind la înrăutăţirea balanţei comerciale a ţării. Bineînţeles că aceasta a însemnat favorizarea clientelei politice a celor de la putere! Domnul Băsescu are tupeul să vorbească despre cei îmbogăţiţi în aceşti ani! Păi, în primul rând el, familia sa şi prietenii politici şi de afaceri au fost şi sunt marii beneficiari şi principalii îmbogăţiţi! Asupra trecutului se ştie bine care au fost perioadele cele mai benefice pentru economie (guvernările Văcăroiu şi Năstase) şi cele mai dificile (guvernarea CDR şi cea de după 2004 - în ambele, domnul Băsescu a fost implicat direct)", scrie fostul preşedinte.
El susţine că nu Băsescu are dreptul moral să arate cu degetul spre alţii.
Antena3.ro