Antena 3 CNN Politică Ilie Bolojan spune că nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale: Nici președinte de partid nu mi-am dorit

Ilie Bolojan spune că nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale: Nici președinte de partid nu mi-am dorit

R.M.
1 minut de citit Publicat la 11:23 13 Dec 2024 Modificat la 11:32 13 Dec 2024
ilie bolojan inquam
Ilie Bolojan, liderul PNL, nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale/ Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Ilie Bolojan, președintele PNL, a declarat că nu îşi doreşte să candideze la alegerile prezidențiale și susține că cele patru partide pro-europene care au intrat în noua legislatură ar trebuie să „discute deschis” despre un candidat comun.

„Nu îmi doresc această chestiune, o spun foarte deschis, pentru că nici cea de preşedinte de partid nu mi-am dorit-o”, a declarat Ilie Bolojan la Europa FM.

Liderul PNL a mai adăugat că „e o chestiune foarte importantă să avem un candidat care garantează că România este o ţară predictibilă, stabilă şi una de încredere.

E foarte important asta pentru noi. (..) Pentru că în condiţiile în care, la nivelul statului, preşedinte, premier, coaliţie de guvernare, introduci instabilitate şi lipsă de predictibilitate, înseamnă nişte probleme foarte mari”, a explicat liderul liberal. 

Ilie Bolojan a mai explicat că „această coaliţie este foarte diferită” și că „nu e ușor să găsești un candidat din prima”.

„Cred că, cu cât sunt mai puţini candidaţi, unul, doi, maxim, din zona de coaliţie, cu atât este mai bine. Trebuie să discutăm deschis şi de un singur candidat. Gândiţi-vă că această coaliţie este foarte diferită. PSD, PNL, UDMR, USR. Nu este foarte uşor să găseşti un candidat care are capacitatea, din prima, să mobilizeze electoratele”, a mai spus Ilie Bolojan.

Totodată, el subliniază că un candidat la prezidențiale trebuie să aibă un sprijin electoral solid pentru a evita greșelile din trecut.

„Cred că trebuie bine analizată această chestiune, indiferent că e un candidat politic sau unul independent, e clar că ar trebui să acopere nişte bazine mai mari electorale, în aşa fel încât să aibă capacitatea să ia cel puţin 25-30% din primul tur. Dacă nu are această capacitate şi din analize nu iese, pur şi simplu, v-am spus, riscăm să repetăm ceea ce s-a întâmplat.

Plus, vă daţi seama, într-o campanie, oricât ai vrea să faci o campanie de soft, de civilizată, este inevitabil să nu înceapă nişte atacuri, cu impact pe guvernare, şi atunci partidele se simt afectate. (..) Exact asta ne mai trebuie, să transferăm dintr-o competiţie prezidenţială conflictele în coaliţia de guvernare”, a explicat Bolojan.

×
x close