
În contextul situației de securitate din Ucraina și al deciziilor liderilor politici ai UE din cadrul ultimelor reuniuni la nivel european, Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a evidențiat sprijinul României pentru obiectivul de consolidare a acțiunii Uniunii Europene în domeniul politicii de securitate și apărare într-o reuniune de lucru cu şefii e misiune ai statelor membre UE acreditați la București miercuri. Acesta a subliniat necesitatea ca demersurile în acest domeniu să fie realizate împreună cu NATO, arată un comunicat MAE citat de Agerpres.
Emil Hurezeanu a reiterat importanța unui parteneriat transatlantic solid, esențial pentru securitatea și prosperitatea europeană. De asemenea, ministrul a accentuat susținerea României pentru continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina, subliniind contribuția României de până în prezent, precum și pentru obiectivul de obținere a unei păci juste și durabile, în concordanță cu principiile dreptului internațional.
Oficialul a reiterat susținerea României pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene și a subliniat importanța aderării la Uniune atât a partenerilor estici, cât și a celor din Balcanii de Vest, pe baza meritelor proprii. Acesta s-a referit la pașii realizați de Republica Moldova pentru a avansa parcursul său european și a evidențiat necesitatea continuării sprijinului din partea Uniunii și a statelor sale membre, pentru eforturile autorităților din Republica Moldova consacrate obiectivului integrării europene.
De asemenea, șeful diplomației a salutat evoluțiile recente de la nivelul Parlamentului European privind aprobarea Facilității pentru Republica Moldova. Hurezeanu a subliniat importanța obiectivului de dezvoltare a competitivității economice europene, prin consolidarea Pieței Unice, promovarea inovării și a conectivității.
Acesta a evidenţiat necesitatea ca viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii să răspundă priorităților strategice convenite la nivel european prin Agenda Strategică 2024-2029 și a subliniat rolul important al Politicii de Coeziune și al Politicii Agricole Comune, ca instrumente esențiale pentru crearea unei baze solide de implementare a politicilor de competitivitate și pentru realizarea convergenței la nivel european.
Întrevederea a fost organizată în contextul deținerii de către Polonia a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.