"Acum câteva minute am fost sunat de premierul Victor Ponta. Oficial ne-a invitat la o întâlnire, la un dialog, o discuţie privind soarta Guvernului şi majoritatea parlamentară", a anunţat Kelemen, într-o declaraţie făcută jurnaliştilor în faţa sediului UDMR.
El a spus că premierul l-a sunat pentru a-i propune să discute despre susţinerea noului Guvern.
Kelemen Hunor a precizat că întâlnirea UDMR cu premierul Victor Ponta nu are cum să aibă loc în cursul zilei de miercuri, deoarece trebuie ca mai întâi să aibă loc o discuţie în interiorul Uniunii.
"Noi vom discuta prima dată în cadrul Uniunii, am convocat şedinţa organizaţiilor judeţene teritoriale vineri la Târgu Mureş, sâmbătă avem Consiliul Reprezentanţilor Unionali, unde vom lua un mandat şi urmează să stabilim mâine-poimâne şi o întâlnire oficială cu Victor Ponta, cu PSD", a menţionat el.
Preşedintele UDMR a mai spus că în convorbirea pe care a avut-o cu Victor Ponta nu s-a intrat în detalii, respectiv dacă UDMR va avea sau nu ministere, dacă va asigura sprijin parlamentar sau va intra la guvernare. "Aceste lucruri le vom discuta şi în UDMR şi după aceea cu ei", a arătat liderul Uniunii.
Întrebat dacă, în situaţia în care UDMR ar intra la guvernare, ar fi intersat de postul de vicepremier, Kelemen Hunor a răspuns: "Eu nu am o miză personală (...). Vom discuta inclusiv cu colegii din UDMR. Eu am fost ministru, nu calitatea de vicepremier îmi dă în UDMR o oarecare greutate sau în politică, deci aceste lucruri pentru mine nu au o miză personală".
Kelemen Hunor a fost de asemenea chestionat dacă UDMR înclină mai mult spre intrarea la guvernare sau către un sprijin în Parlament. "Depinde de discuţii şi depinde de concluzia la care vom ajunge împreună. Eu nu neg că varianta cea mai bună, cea mai puternică ar fi intrarea la guvernare cu miniştri, că asta îţi dă o forţă mult mai mare în ceea ce priveşte programul tău şi interesele alegătorilor, asigură şi o stabilitate mai mare pentru guvern (...). Se poate merge şi pe varianta susţinerii parlamentare, este o soluţie pe care noi am încercat-o cu PSD între 2000-2004, dar în acest moment eu nu vreau să spun că decizia noastră va fi aşa sau aşa, trebuie să discutăm cu colegii", a spus el.
Referitor la principiile pe care UDMR le are în vedere la negocieri, Kelemen s-a limitat la a menţiona "trei domenii importante": drepturile minorităţilor, problemele economice şi sociale, problemele de infrastructură.