Potrivit stenogramei de şedinţă, liderul deputaţilor PDL Mircea Toader a propus ca scrisoarea premierului Emil Boc privind intenţia de a-şi asuma răspunderea pe Legea pensiilor să se întoarcă la Guvern de vreme ce actualul executiv a fost demis şi a anunţat intenţia parlamentarilor democrat-liberali de a prelua textul asumării şi a-l promova sub forma unei propuneri legislative.
Propunerea a fost luată imediat peste pcior de către reprezentanţii Opoziţiei. Deputatul UDMR, Márton Árpád a susţinut că asumarea răspunderii se poate realiza "doar de o persoană care există", ceea ce nu e cazul unui Guvern demis, drept urmare scrisoarea "este ca şi inexistentă", Parlamentul neavând de ce să ofere un rspuns pe această temă Palatului Victoria.
Marton a comparat actuala stare de lucruri existentă la cârma ţării cu cea a unor deputaţi sau senatori decedaţi, ale căror iniţiative legislative sunt arogate de alţi colegi.
"Mi se pare fără nici un sens să spui: dom?le, n-am cui să trimit scrisoarea. Ce, când se schimbă un Guvern cu altul, închide uşile? Acest Guvern este într-adevăr interimar, are nişte atribuţiuni limitate, dar ca să primească un act normativ înapoi, mi se pare un nonsens să spui: n-am cui să-l dau. E Guvern, se trimite acolo şi rămâne, cine o fi după aceea, vom vedea", a replicat Mircea Toader.
Deputatul PSD Adrian Năstase a plusat, apreciind că Boc ar trebui să transmită legislativului o nouă epistolă prin care să comunice că în contextul în care guvernul său a fost picat prin moţiune de cenzură se află în imposibilitatea de a-şi mai asuma răspunderea pe textul legii unitare a pensiilor şi să roage Legislativul să "ia în considerare să îl returneze". "Dacă nu face acest lucru, eu nu cred că este o problemă să i-l trimitem pur şi simplu înapoi", a spus Năstase.
Democrat-liberalul Sever Voinescu nu s-a lăsat mai prejos şi a citat din Martin Heidegger pentru a protesta faţă de "dezbaterile filosofice" privind existenţa sau inexistenţa Guvernului.
"Dacă există sau nu există o scrisoare, dacă există sau nu există un Guvern şi urmează ca noi aici, ca şi cum am fi un sinod, să decidem dacă lucrurile există sau nu există. Eu sunt stupefiat, aş recomanda revizitarea unui eseu celebru al lui Martin Heidegger care spunea că în general, ceva mai degrabă există, decât nu există. Dacă tot ajungem în panta asta, sigur o putem ţine până diseară într-o discuţie care, din punctul meu de vedere, ar putea fi cu mult mai plăcută decât confruntările politice", a declarat democrat-liberalul.
"Fac o precizare: nu a murit; a fost demis. Altfel, este viu şi conduce şi Guvernul României" a intervenit în discuţie preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. "Nu ştiu dacă a murit sau mai este viu; eu cred că mai degrabă este un mort viu, sau un viu mort" a răspuns liberalul Puiu Haşotti.
Liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu a subliniat însă că Guvernului Boc "i s-a pus cruce" şi că un nou Executiv "nu poate să reia procedura asumării răspunderii de către Guvernul anterior". "Asta s-a închis, i s-a pus cruce, s-a terminat, numai există Guvern, Guvernul a fost trântit", a conchis liberalul.
Marius Vulpe, Antena3.ro