Antena 3 CNN Politică Harta susţinerii lui Geoană în PSD. Partizanii actualului lider speră la un scor de 65% la Congres

Harta susţinerii lui Geoană în PSD. Partizanii actualului lider speră la un scor de 65% la Congres

6 minute de citit Publicat la 15:29 11 Feb 2010 Modificat la 15:29 11 Feb 2010
Harta susţinerii lui Geoană în PSD. Partizanii actualului lider speră la un scor de 65% la Congres
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Cu doar 10 zile înainte de Congres tabăra lui Mircea Geoană se crede pe cai mari în partid. Vicepreşedinţii partidului se înghesuiesc în jurul actualului lider PSD, unii susţinători îşi fac la rândul lor planuri de vicepreşedinţie, normele de reprezentare pentru filiale şi numărul de delegaţi au fost trasate, mai mult sau mai puţin statutar, de către Dragnea şi par a fi favorabile lui Geoană. Potrivit unor surse social-democrate, preşedintele PSD speră să obţină la viitorul congres circa 60-65% din sufragiile celor peste 1700 de delegaţi cu drept de vot. În prezent susţinătorii lui Geoană lucrează la o hartă a susţinerii în filiale pentru liderul lor, care ar putea fi definitivată săptămâna viitoare. În paralel, Geoană face deplasări la conferinţele judeţene extraordinare ale unor organizaţii, traseul lui Geoană vizând îndeosebi organizaţiile din Oltenia pentru a se asigura de sprijinul acestora.

Potrivit surselor citate, aportul oltenilor, al liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie şi cel al secretarului general al partidului, Liviu Dragnea este considerat esenţial pentru cauza lui Geoană. O privire scurtă pe harta României arată că Muntenia şi Oltenia sunt regiunile care au potenţial cel mai riridcat pentru a servi la reconfirmarea mandatului lui Geoană ca preşedinte al PSD.

Muntenia

Vanghelie şi voturile celor 225 de delegaţi ale organizaţiei de Bucureşti sunt date deja ca sigure în tabăra lui Geoană. Tot pentru actualul lider PSD se speră că vor vota şi 90% din delegaţii organizaţiilor PSD Ilfov şi PSD Giurgiu formate din 21 şi respectiv 31 de membri, filiale controlate dealtfel de Vanghelie.

Mai la est, Geoană ar miza pe aportul PSD Călăraşi, PSD Ialomiţa şi pe cel puţin jumătate din voturile delegaţilor de la Brăila. În ultima organizaţie, se aşteaptă ca aportul la cauza actualului lider PSD să vină din partea parlamentarilor judeţului şi mai puţin din zona actalului lider de filială şi de CJ, Gheorghe Bunea Stancu, considerat un apropiat al contracandidatului Adrian Năstase.

În fieful lui Ion Stan, lider de Dâmboviţa, oamenii lui Geoană speră să atragă de partea lor la Congres cam jumătate din voturile celor peste 50 de delegaţi. Constantin Nicolescu, liderul PSD Argeş este considerat instabil după spectacolul cu urna de sondaj pus în scenă la ultimul Consiliu Naţional. Atât Năstase, cât şi Geoană îşi arogă susţinerea acestei organizaţii, deşi cel mai probabil cea mai mare parte a delegaţilor vor vota în favoarea fostului premier, susţin sursele citate.

Şi în Prahova, organizaţia PSD de Ploieşti şi cele locale din împrejurimile municipiului a fi cu Geoană, în timp ce Năstase se bazează pe filialele locale din colegiul Mizil şi pe liderul filialei, Marian Săniuţă.

Oltenia, nucleul dur, Dobrogea posibilă Elveţie

La nivelul filialei Gorj, sursele citate susţine că Victor Ponta şi Mircea Cinteză, partizani deschişi ai candidaturii lui Năstase nu au sub controlul lor decât doar 20 din cei cei 43 de delegaţi la Congres.

Organizaţii puternice care vor avea în jur de 50-60 de delegaţi la Congres, precum Dolj, Teleorman, Olt, sunt considerate nucleul susţinerii lui Geoană, în timp ce la nivelul filialelor PSD Mehedinţi şi Caraş-Severin, tabăra pro-Geoană mizează pe liderii Duicu şi Mocioalcă să impună delegaţii favorabili acestuia.

Liderii organizaţiilor judeţene PSD din Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea au anunţat, dealtfel joi, în cor, că îl vor susţine pe actualul lider al formaţiunii social-democrate, Mircea Geoană, să obţină un nou mandat de preşedinte al partidului

"Suntem o echipă puternică, poate cea mai puternică a PSD, cu rezultatele cele mai bune din partid şi suntem în jurul preşedintelui Mircea Geoană. Organizaţia de Dolj îl sprijină pe Mircea Geoană, suntem lângă el şi sper ca cei 54 de membri ai PSD Dolj care vor fi delegaţi la Congres să voteze în totalitate Mircea Geoană", a declarat preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, în prezenţa liderului partidului.
"Pentru prima dată, suntem o echipă unită a celor cinci judeţe din Oltenia. Întreaga echipă de la Olt va susţine pe Mircea Geoană", a spus şi preşedintele PSD Olt, Ion Toma

Liderul filialei judeţene a PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, a anunţat şi el că organizaţia pe care o conduce îl sprijină pe Geoană la Congres, iar omologul său de la Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat că organizaţia pe care o conduce îl susţine pe Mircea Geoană pentru un nou mandat în fruntea partidului.

"Cinci ani de zile am lucrat foarte bine cu Mircea Geoană şi în continuare, atât eu, cât şi colegii mei de la Gorj, îl vom susţine pentru încă un mandat în fruntea PSD", a spus primarul din Târgu Jiu.

Preşedintele PSD Vâlcea, Ion Câlea, a afirmat la rândul său, că atât el cât şi colegii săi îl vor susţine pe Mircea Geoană, "pentru că a ţinut partidul unit, în această perioadă grea, pentru că a introdus democraţia în partid".

În Dobrogea, PSD Constanţa, condusă de Radu Mazăre este considerată o filială problemă. Potrivit unor surse convergente din PSD este posibil ca social-democraţii constăţeni să susţionă candidatura lui Mitrea dacă acesta va continua să candideze pentru şefia partidului, urmând ca în cazul unui eventual tur doi între Geoană şi Năstase şă adopte cele mai probabil o poziţie de neutralitate. Filiala vecină, Psd tulcea este considerată ca fiind împărţită jumătate jumătate între preferinţa pentru Geoană şi Năstase.

Moldovenii ostili şi cei mai iubăreţi...de funcţii

Şi în Moldova există câteva filiale-problemă pentru Geoană. Organizaţia de Vrancea, condusă de Marian Oprişan este apreciată drept ostilă, în timp ce PSD Suceava este sfâşiată în două de omul lui Năstase, Eugen Bejenariu şi de tandemul Cătălin Nichifor-Gavril Mârza, ultimul ispitit cu perspectiva unei funcţii de vicepreşedinte naţional în echipa lui Geoană. ŞI PSD Vasului, condusă de Dumitru Buzatu, un mai vechi adversar al actualului lider al partidului, este apreciată drept incontrolabilă, în timp ce la nivelul organizaţiei de Neamţ se speră că Ioan Chelaru, actual chestor al senatului şi lider de Roman, să aibă mai multă influenţă asupra delegaţilor decât deputaţii Ioan Munteanu şi Victor Surdu, apropiaţi ai lui Miron Mitrea. Chelaru vrea dealtfel pentru sine funcţia de vicepreşedinte regional al PSD pentru zona Moldova.

Sigure sunt catalogate alte organizaţii în frunte cu cea de Bacău condusă de Viorel Hrebenciuc şi cea de Bistriţa-Năsăud aflată sub controlul lui Radu Moldovan. ?Nichita de la Iaşi este ok. Îl urăşte pe Mitrea şi-l dispreţuieşte pe Năstase, Ion Vasile de la Buzău este cu noi, la fel şi Botoşaniul şi Galaţiul lui Nica? ne-au declarat sursele citate.

Speranţe în Transilvania

Transilvania este o altă regiune unde gruparea Geoană susţine că are o susţinere deloc neglijabilă. Potrivit surselor citate, ?Grama de la Covasna şi Frătean de la Mureş şi-a anunţat deja susţinerea, iar Duşa de la Harghita abia ce a fost pus vicepreşedinte la Cameră de Hrebenciuc?. La Satu Mare, liderul filialei Gheorghe Ciocan este considerat unul din ?apărătorii? intereselor lui Geoană, ?mai rău decât ăia de la SPP?.

Lipsă de susţinere ar întâmpina Geoană în PSD Cluj, Arad şi Sălaj. În schimb Timişul lui Ilie Sârbu, delegaţiile filialelor de Arad, Hunedora şi Alba, precum şi cele de Sibiu şi Braşov sunt date în proporţie de 80 ca fiind deja de partea actualei conduceri de partid.

?Precedentul? Iliescu

Trăgând linie, harta filialelor pro şi contra întocmită de susţinătoriii lui Geoană prezintă o situaţie cam roză pentru actualul preşedinte PSD la viitorul Congres. Totuşi, experienţa lucrărilor ultimului for a demonstrat că nu întotdeauna promisiunile mai mult sau mai puţin publice de susţinere a candidaturii unui lider de partid se transpun şi în realitate.

La Congresul din 2006, Ion Iliescu primise susţinerea publică a mai bine de 30 de lideri de filiale, ca la final votul să consfinţească victoria lui Mircea Geoană pentru şefia PSD. Nu este exclus ca alegerile interne din 20 februarie să furnizeze surprize asemănătoare, în condiţiile în care social-dmocraţii cu drept de vot sunt deja obişnuiţi să promită una şi să facă tocmai pe dos.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Etichete: Mircea Geoană
x close