"Este absolut necesar, 2013 este un an crucial pentru România. Pot să spun că anul trecut România a pierdut unele momente din cauza discuţiilor politice, alegeri. Ceea ce contează acum este concentrarea pe viitor, gestionarea viitorului ţării, având în vedere că aceste fonduri structurale sunt la dispoziţia României şi vizează creşterea economică a ţării. Acest an este o provocare specială pentru că, aşa cum ştiţi, România trebuie să absoarbă mai mult de 5 miliarde de euro pentru a nu pierde aceşti bani", a afirmat Hahn, într-o declaraţie de presă comună la Bruxelles cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Oficialul CE a arătat că nu este în interesul UE ca România să piardă aceşti bani pentru a fi economisiţi de către Bruxelles, ci cheltuirea inteligentă şi sustenabilă pentru dezvoltarea ţării.
"Aş vrea să vă reasigur pe voi, românii, că UE este alături de voi. Avem interesul ca România să poată folosi banii. Nu este interesul nostru, nici al nostru, să constatăm că la sfârşitul anului am economisit aceşti bani. Interesul nostru este ca banii să fie cheltuiţi sustenabil şi inteligent, să ajute ţara să îşi îmbunătăţească situaţia, pentru că România este una dintre cele mai atractive pieţe pentru companiile europene", a afirmat Hahn.
Comisarul european şi-a exprimat încrederea că România va fi capabilă să absoarbă banii.
"Ne cunoaştem (cu ministrul Teodorovici - n.r.) şi din fostele sale funcţii de consilier al premierului Victor Ponta şi responsabil al fostului program ISPA şi de aceea am o încredere uriaşă în capacitatea sa personală de a se ocupa de fondurile structurale. (...) Şi, cum suntem la începutul anului, am încredere că România va fi capabilă, spre interesul nostru reciproc, să absoarbă aceşti bani, pentru că aceasta va contribui clar la creşterea economică, la crearea de noi locuri de muncă şi păstrarea celor existente", a spus Johannes Hahn.
Eugen Teodorovici a făcut miercuri o vizită oficială la Bruxelles, el întâlnindu-se şi cu Koos Richelle, director general pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune în cadrul Comisiei Europene.
Întrevederile cu oficialii europeni au vizat măsurile pentru deblocarea integrală a POSDRU, Programului Pperaţional Transport, Programului Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice şi Programului Operaţional Regional.