Antena 3 CNN Politică Guvernul şi Vlădescu, criticaţi de UNPR: Independenţii se opun reducerii cu 15% a pensiei minime garantate

Guvernul şi Vlădescu, criticaţi de UNPR: Independenţii se opun reducerii cu 15% a pensiei minime garantate

1 minut de citit Publicat la 17:33 11 Mai 2010 Modificat la 17:33 11 Mai 2010
Guvernul şi Vlădescu, criticaţi de UNPR: Independenţii se opun reducerii cu 15% a pensiei minime garantate
Independenţii din UNPR nu mai sunt dispuşi să gireze fără comentarii măsurile luate de Guvernul Boc. Ei au imputat marţi Guvernului Boc şi în special Ministerului de Finanţe faptul că nu a realizat legătura dintre politica monetară şi cea fiscală, măsurile fiind întârziate, iar politica economică fiind lipsită de viziune. Rezoluţia critică a acestui partid a fost aprobată de către Biroul Politic Permanent Naţional (BPPN) al formaţiunii, care s-a reunit marţi în prima şedinţă.
"S-a creat un decalaj nepermis între punctul de vedere al Guvernului şi cel al BNR asupra soluţiilor de ieşire din recesiune. Nu s-a realizat de către Guvern legătura necesară între politica monetară şi cea fiscală. (...) Întârzierea măsurilor, lipsa de viziune a politicii economice a Guvernului a condus la situaţia ca România să apeleze la împrumuturi. Politica bugetară din 2009 a agravat situaţia la nivel macroeconomic, nu s-a realizat o corelaţie clară cu politicia monetară a BNR, s-a impus un număr record de rectificări bugetare soldate cu un enorm deficit bugetar. Responsabilitatea Ministerului de Finnaţe pentru această situaţie nu poate fi trecută cu vederea", a enumerat şeful Departamentului de strategie al UNPR, fostul parlamentar Mircea Coşea, o parte din păcatele actualei guvernări.
În opinia UNPR, relaţia cu FMI este strict necesară în continuare, dar nu este suficientă pentru ieşirea din recesiune.
Potrivit lui Coşea, UNPR cere suprimarea privilegiilor materiale şi salariale ale demintarilor, stricta monitorizare a cheltuielilor publice la nivelul fiecărui ordonator de credite, accelerarea măsurilor de prevenire şi eliminare a evaziunii fiscale şi a avantajelor clientelei politice.
UNPR mai cere ca pensia minim garantată să nu fie redusă cu 15%, aşa cum se arată în memorandumul suplimentar încheiat cu FMI. El a mai precizat că nu este corect ca sectorul public să fie tratat nediferenţiat, global, prin includerea Educaţiei, Sănătăţii şi Ordinii publice, sectoare care au deja un deficit de finanţare şi de personal.
UNPR mai solicită reducerea numărului secretarilor de stat şi al cabinetelor lor, ca şi a excesului de personal ministerial din departamentele de protocol şi relaţii publice ale ministerelor.
"Lipsa unei politici bugetare moderne a condus la iminenţa unui blocaj financiar. Statul a devenit cel mai important element de blocare a economiei, prin onorarea doar a facturilor clientelei politice. Considerăm că nu se justifică majorarea cotei unice şi a TVA înainte de a se epuiza căile de diminuare a risipei bugetare", a mai spus Coşea.
Antena3.ro

×
x close