Antena 3 CNN Politică Guvernul şi-a angajat răspunderea pe comasarea alegerilor din 2012

Guvernul şi-a angajat răspunderea pe comasarea alegerilor din 2012

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 14:24 15 Dec 2011 Modificat la 14:24 15 Dec 2011
Guvernul şi-a angajat răspunderea pe comasarea alegerilor din 2012
Foto: Mediafax
Guvernul şi-a angajat, joi, răspunderea în faţa Parlamentului, pe proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare şi locale din anul 2012, în aceeaşi zi, informează Agerpres.

La acest proiect de lege, parlamentarii au depus 18 amendamente, din care Guvernul a acceptat patru.

Astfel, printr-un amendament transmis de deputatul PDL Mircea Toader, se instituie obligativitatea ca preşedinţii birourilor electorale comunale, orăşeneşti şi municipale, precum şi locţiitorii lor să fie jurişti neafiliaţi politic şi care să nu fie rude, până la gradul al patrulea, cu vreunul dintre candidaţi.

O altă propunere acceptată de Guvern, şi făcută de PNL, prevede că birourile electorale ale secţiilor de votare sunt formate dintr-un număr impar de membri, pentru a putea tranşa deciziile.

În proiectul propus iniţial de Guvern, birourile electorale aveau un preşedinte, un locţiitor şi cel mult şase reprezentanţi propuşi de partide, dar prin amendare se adaugă încă un membru.

În şedinţa de luni, Guvernul a decis demararea procedurii de asumare a răspunderii guvernamentale pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare din 2012.

Guvernul a motivat necesitatea comasării alegerilor prin faptul că astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012.
 
"Dorim ca în 2012, un an extrem de dificil în contextul crizei economice internaţionale, să avem mai puţină dezbatere care să producă instabilitate şi să avem un an în care să ne concentrăm pe ceea ce înseamnă investiţii, locuri de muncă pentru a putea consolida creşterea economică", a argumentat premierul Emil Boc.

Totodată, Boc a arătat că participarea electoratului la vot este mai bună în cazul comasării alegerilor şi nu trebuie ignorat şi faptul că se face o economie bugetară "de cel puţin 20 milioane de euro". În plus, participarea la alegeri este mai bună în cazul comasării", a adăugat Boc.

Proiectul de lege nu prevede şi reducerea numărului de parlamentari.

Data alegerilor comasate se va stabili prin hotărâre de guvern.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni seara, că alegerile parlamentare şi locale comasate vor avea loc într-o zi din intervalul 20-25 noiembrie 2012. În intervalul indicat de şeful Executivului, singura duminică este pe data de 25 noiembrie 2012.



×
x close