Membrii Executivului se reunesc în şedinţă luni dimineaţă pentru a adopta forma finală a Legii-cadru a salarizării personalului bugetar în 2011. Guvernul, sindicatele şi patronatele s-au întâlnit de mai multe ori la discuţii privind salarizarea, însă nu au ajuns la niciun acord.
La întâlnirea cu parlamentarii puterii, de săptămâna trecută, premierul Boc a prezentat varianta de salarizare pe care vrea să meargă Guvernul în anul 2011.
"O spunem cu toată sinceritatea şi cu toată deschiderea. Aceasta este maxim ce se poate obţine. 670 de lei la salariul minim pe economie în condiţiile date", spunea atunci Boc.
La salariul minim de 670 de lei se adaugă o creştere salarială de 15% pentru toţi bugetarii. Numai că majorarea se face la valoarea salariilor de după tăierile din vară. Cu alte cuvinte, bugetarii ar recupera doar 11,25% din salariu.
Premierul Emil Boc a refuzat să dea o cifră exactă a creşterilor salariale în 2011. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Ioan Botiş declara că salariile vor creşte cu 43% în următorii 4 ani.
Proiectul de lege privind salarizarea în sectorul bugetar pe 2011 stabileşte, printre altele, că salariaţii de la stat nu vor mai primi bonusuri pentru activitatea prestată în anul 2010. Sumele respective au fost însă luate în calcul în creşterea salarială de anul viitor.
Guvernul taie şi ajutoarele şi indemnizaţiile acordate la ieşirea la pensie sau la trecerea în rezervă, iar tichetele cadou şi cele de vacanţă au fost eliminate complet din bugetele instituţiilor de stat.