Ruperea USL a avut un efect politic limitat se arată într-un raport al PSD. Acelaşi raport arată că Guvernul Ponta are în a doua parte a mandatului, una dintre cele mai stabile poziţii şi beneficiază de susţinerea unei majorităţi de 321 parlamentari, faţă de 402, cât înregistra USL.
"Dacă Guvernul PSD, investit în 2004, a înregistrat, la finalul mandatului, o erodare de 15%, cazul Cabinetului Ponta este unul special. Aceasta deoarece ruperea USL a avut, în pofida impactului său public, un efect politic limitat. Chiar dacă super-majoritatea a fost, în mod evident, afectată, PSD a reuşit rapid să îşi consolideze statutul guvernamental, astfel încât Guvernul are, pentru cea de-a doua parte a mandatului, una dintre cele mai stabile poziţii. În prezent, majoritatea parlamentară este stabilă, retestată în câteva rânduri dupa alegerile prezidenţiale, iar perspectivele pentru anul următor sunt, de asemenea, pozitive", se arată în document.
Cabinetul Ponta se bucura, pe vremea USL, de susţinerea a 420 de parlamentari, în timp ce, după ruperea USL, susţinerea Cabinetului PSD a scăzut de la 377 la 321 parlamentari.