Completarea sau abrogarea unor acte normative înainte de intrarea în vigoare este impusă de cazurile din ultimii ani, când s-a constatat că unele documente adoptate, dar neintrate în vigoare nu pot fi aplicate în lipsa instrumentelor necesare sau nu mai reflectă nevoile societăţii, susţine Guvernul
"În contextul efortului general de reformare a unor reglementări de o deosebită importanță pentru sistemul românesc de drept, se impune cu necesitate consacrarea unor soluții legislative cu caracter general, în sensul ca actele normative să poată fi modificate, completate sau abrogate și anterior intrării lor în vigoare, ca măsură prealabilă, astfel încât adoptarea noilor reglementări și, implicit, abrogarea celor anterioare - în vigoare ori adoptate, însă neintrate în vigoare - să fie riguros efectuate", se arată în ordonanţă.
Proiectul de act normativ trebuie să cuprindă soluții legislative pentru situații tranzitorii, în cazul în care prin noua reglementare sunt afectate raporturi sau situații juridice născute sub vechea reglementare, dar care nu și-au produs în întregime efectele până la data intrării în vigoare a noii reglementări. De asemenea, proiectul de act normativ trebuie să cuprindă, dacă este cazul, măsuri legislative privind soluționarea conflictului între acte normative de categorii diferite, potrivit principiului ierarhiei normelor de nivel superior, conform ordonanţei aprobate de Guvern.
Potrivit actului normativ, se prevede că "după adoptarea lor, în situaţii temeinic justificate, actele normative pot fi completate sau, după caz, abrogate şi înainte de data intrarii lor în vigoare".
Ordonanţa oferă Guvernului instrumentul pentru a bloca orice lege adoptată de parlament sau poate recurge la modificarea unei legi în forma dorită la palatul Victoria.
Se mai elimină şi obligativitatea ca proiectele să fie însoţite de studii de impact, măsura răspunzând negativ cerinţelor PSD şi ale societăţii civile cu privire la necesitatea evaluării implicaţiilor sociale şi economice ale codurilor juridice.
De altfel, Coaliţia ?Opriţi Codurile? consideră însă ca inacceptabilă noua decizie a Guvernului. ?Este genul de măsură care subminează ideea de lege în România. Legile sunt acolo nu pentru a fi respectate, ci pentru ca cineva să le poata modifica dupa interesele de moment?, consideră Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, organizaţie membră a Coaliţiei ?Opriţi Codurile?.
?Studiile de impact nu trebuie să fie ceva facultativ, ele sunt vitale pentru a avea Coduri care să poată să fie aplicabile în societatea românească. Nu trebuie să avem doar nişte proiecte de cod care să sune bine, trebuie să vedem dacă pot să fie puse în practică. Şi acesta este rolul studiilor de impact?, a declarat, la rândul său, Georgiana Iorgulescu, director al Centrului pentru Resurse Juridice, organizaţie membră a a acestei coaliţii de ONG-uri.
Antena3.ro