Guvernul propus de premierul desemnat Ludovic Orban a fost învestit, luni, de plenul reunit al Parlamentului. Din totalul 465 de parlamentari, s-au înregistrat 240 voturi, a anunţat senatorul Silvia Dinică.
„Parlamentul acordă votul de încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, minimum 233 voturi pentru. Ca urmare a faptului că 240 au votat pentru acordarea încrederii Guvernului, se constată că este în întrunită majoritatea pentru ca Parlamentul să acorde încredere programului de guvernare şi listei Guvernului Orban”, a precizat aceasta.
La rândul său, premierul desemnat, Ludovic Orban, a mulţumit parlamentarilor. "Vă mulţumesc şi aveţi încredere în noi", a afirmat premierul Orban.
UPDATE: Ludovic Orban este noul premier al României. Guvernul a fost învestit cu 240 de voturi.
UPDATE 16: 53 : S-a încheiat votul în Parlament. S-a încheiat votul. Începe numărătoarea. Au votat peste 233 parlamentari.
UPDATE: Au votat mai mult de 125 de deputați și 64 de senatori, unde s-a încheiat deja procedura de vot. Liberalii mai au nevoie de peste 60 de voturi pentru învesirea Guvernului. Premierul desemnat, Ludovic Orban, le strânge mâna celor care au votat.
UPDATE: Parlamentarii au început, luni, votul asupra învestirii Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban.
Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile. În acest moment sunt 241 de parlamentari în sală. Votul este secret, cu bile.
UPDATE: Și Dan Barna a transmis un mesaj ferm, în plenul Parlamentului. „Votul acordat de USR pentru învestirea Guvernului Orban nu reprezintă o garanţie că membrii Uniunii Salvaţi România vor rămâne nepăsători la eventualele derapaje sau la numirile unor persoane cu probleme de integritate”, a declarat luni preşedintele formaţiunii, Dan Barna.
UPDATE: Kelemen Hunor a transmis un mesaj extrem de dur premierului desemnat Ludovic Orban, pe care l-a atenționat că UDMR este gata să sancționeze viitorul Guvern atunci când va fi cazul.
”Orice greșeală, aroganță sau exces va compromite șansa să continuați după alegerile parlamentare. România va avea nevoie de o guvernare de centru dreapta. Depinde de cum veți guverna. Vă vom vota azi ca să plecați din port către mare, însă suntem pregătiți să vă sancționăm cu o moțiune de cenzură dacă va fi cazul”, a spus Kelemen Hunor, în Parlament.
UPDATE: Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, la debutul ședinței din Parlament, că vine în fața aleșilor cu un guvern cu mandat limitat, dar care trebuie să ia măsuri urgente pentru România.
„Vă mărturisesc că nu îmi aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat așa ceva. Și anume ședința de învestire a unui guvern să fie boicotată de două partide politice. Arată lipsa totală de respect față de cetățenii români”, a spus Ludovic Orban, de la tribuna Parlamentului.
”Acest Guvern este unul cu un mandat limitat, durata maximă de exercitare a puterii este de un an de zile. (...) Avem de luat măsuri urgente. Uitați-vă ce se întâmplă cu blocarea minerilor în subteran. Își pun în pericol viața”, a mai spus Ludovic Orban, în plen.
UPDATE: Probleme cu cartelele de vot, înaintea votului pentru Guvernul Orban
UPDATE: 235 de parlamentari participă la ședința plenului reunit al Parlamentului pentru votul de învestitură a Guvernului Orban, ceea ce înseamnă că este cvorum. Întrunirea cvorumului de ședință era o condiție esențială pentru continuarea votului.
UPDATE: Moment de reculegere în Parlament, în memoria fostului politician Sorin Frunzăverde.
Politicianul Sorin Frunzăverde a murit duminică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, el suferind de mai mulţi ani de o boală foarte gravă la rinichi.
UPDATE: Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu conduce şedinţa plenului reunit pentru învestirea Guvernului Orban, după ce preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor lipsesc de la ședința.
Soarta Guvernului Orban atârnă de voturile trădătorilor din Pro România şi PSD. Surse din PNL spun că cel puţin opt parlamentari Pro România vor fi astăzi în plen alături de câtiva parlamentari PSD, în ciuda indicațiilor șefilor lor de partid.
Potrivit unor surse Antena 3, jumătate din parlamentarii lui Victor Ponta ar urma să trădeze la votul din plenul Parlamentului.
Printre trădători s-ar putea număra foștii miniștri Sorin Campeanu și Daniel Constantin.
Ponta: Orban cumpără aceiași parlamentari pe care îi cumpăra și Dăncilă
Aşadar este ziua decisivă pentru liberali în drumul lor către preluarea oficială a guvernarii. Ludovic Orban este convins că Guvernul său va obţine cel puţin 237 de voturi, cu patru mai mult decât minimul necesar pentru învestire.
Dar jocurile de culise sunt încă deschise, iar trădările nu sunt excluse.
Motiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost votata de 238 de parlamentari însă diferenta de voturi ar fi, potrivit declaratiilor liberalilor, rodul negocierilor intense om cu om duse în ultimele zile de Ludovic Orban. PNL se bucură de sprijinul în bloc al câtorva grupuri parlamentare cu care a si semnat acorduri saptamana trecuta.
Miniștrii Guvernului Orban: 3 din 16 au primit aviz negativ
Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan - propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru - propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.
Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela - propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş - propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu - propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie - propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu - propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu - propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode - propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu - propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros - propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe - propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe - propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.
Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.
Citește și: