Antena 3 CNN Politică Guvernul nu mai stă după Parlament: Un proiect de revizuire a Constituţiei va fi remis Preşedinţiei

Guvernul nu mai stă după Parlament: Un proiect de revizuire a Constituţiei va fi remis Preşedinţiei

3 minute de citit Publicat la 14:22 21 Apr 2010 Modificat la 14:22 21 Apr 2010
Guvernul nu mai stă după Parlament: Un proiect de revizuire a Constituţiei va fi remis Preşedinţiei
Guvernul a decis să nu mai aştepte Parlamenatul şi să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui României. Constituirea unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari rămân principalele modificări pe care Guvernul le propune spre adoptare, a anunţat premierul Emil Boc. Proiectul Executivului mai instituie obligativitatea Parlamentului de a se pronunţa într-un termen dat, de 10 zile, asupra unui candidat la postul de premier şi formulei de guvern propusă de acesta. Un alt termen de 30 zile va fi impus legislativului şi în cazul pronunţării asupra eventualelor cereri prezidenţiale privind organizarea unui referendum naţional.

Primul-ministru a justificat demersul Executivului amintind că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

"În consecinţă, Guvernul a uzat de prevederile constituţionale şi a iniţiat proiectul de revizuire a Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui, care are dreptul de a-l trimite Parlamentului spre dezbatere şi aprobare. Proiectul legii de revizuire a Constituţiei este produsul consultării dintre Guvern şi preşedinte, la nivel guvernamental şi în cadrul coaliţiei care susţine Guvernul, iar de aproape o lună de zile ne consultăm cu insituţia prezidenţială cu privire la textul care urmează a fi supus aprobării Parlamentului, pentru că trebuie să existe un acord între Guvern şi preşedinte astfel încât să fie promovat proiectul legii de revizuire a Constituţiei", a arătat Boc.

El a subliniat că proiectul legii de revizuire a Constituţiei adoptat şi propus de către Guvern urmăreşte în esenţă punerea în practică a rezultatului referendumului cu privire la revizuirea Constituţiei, organizat în noiembrie 2009, în special trecerea la Parlamentul unicameral.

"În urma trecerii la Parlamentul unicameral, vom avea o singură cameră a Parlamentului care se va numi Camera Reprezentanţilor. Cea de-a doua modificare extrem de importantă este consacrarea expresă în textul Constituţiei a numărului maxim de 300 parlamentari. În ceea ce priveşte adoptarea legilor, prin faptul că se trece la Parlament unicameral, propunerile legislative vor fi dezbătute şi votate în plen de două ori în două şedinţe diferite la cel puţin 30 de zile distanţă. În mod excepţional, Camera Reprezentanţilor poate aproba cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi reducerea termenului de 30 zile. Cu alte cuvinte, practica primei lecturi şi practica celea de-a doua lecturi a legii în Parlament, având în vedere că avem o singură cameră a Parlamentului", a spus Boc.

Proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei, aprobat miercuri de Guvern, mai propune instituirea unui termen obligatoriu maxim de 10 zile în care Parlamentul trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus şi programul de guvernare. În cazul în care aceste termen este depăşit de către legislativ se consideră că respectivul candidat la funcţia de premier este respins, iar şeful statului nominalizează un alt prim-ministru.

Proiectul guvernamental mai prevede că Parlamentul trebuie să îşi exprime în maximum 30 zile calendaristice un punct de vedere la solicitarea preşedintelui de iniţiere a unui referendum, în condiţiile în care în prezent nu este stabilit un astfel de termen.

"În cea ce priveşte referendumul, în practica anterioară existat o problemă la termenul în care Parlamentul se pronunţă la propunerea preşedintelui de a organiza un referendum consultativ. Neexistând în momentul de faţă un termen în care Parlamentul să spună cu aviz consultativ Ťda sau nuť cu privire la propunerea de organizarea referendumului, în textul pe care îl propunem spunem că Parlamentul trebuie să îşi exprime punctul de vedere în cel mult 30 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui. După expirarea acestui termen, preşedintele emite decretul de organizare a refendumului, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită", a explicat Boc. El a atras atenţia că proiectul de lege nu schimbă natura referndumului pe care îl poate organiza preşedintele.

Decizia Guvernului constituie un adevărat vot de blam data activităţii Parlamentului în domeniu, acolo unde reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei continuă să se certe pe marginea normei de reprezentare a partidelor politice parlamentare în comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei.



Antena3.ro

×
x close