În cadrul seminarului organizat de aceştia, s-a prezentat un sondaj conform căruia România a reuşit să absoarbă puţin sub 15% din fondurile europene valabile, atât la dezvoltare regională şi coeziune, cât şi la capitolul social.
VEZI RATA DE ABSORBŢIE PENTRU FIECARE STAT EUROPEAN
Astfel, dintr-un total de 3,68 de miliarde pentru fonduri sociale, România a reuşit să atragă 14,16%, ocupând penultimul loc între statele europene la acest capitol. Singurul stat care se plasează mai jos la acest capitol este Malta, cu o rată de absorbţie de 13,76%.
Din cele 15,53 miliarde de euro alocate României ca fonduri pentru dezvoltare regională şi fonduri de coeziune, autorităţile au atras, până la 1 martie 2011, 13,43%, fiind pe ultimul loc între ţările europene.
România poate atrage fonduri europene din totalul sumelor alocate până în 2013.
Cei doi europarlamentari dar şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană au atras atenţia că România urmează să primească mai puţini bani de la Uniunea Europeană, în perioada 2014-2020, proporţional cu fondurile rămase neabsorbite în prezent.
Cei trei oficiali au criticat şi absenţa reprezentanţilor din guvern de la această dezbatere. "Declarativ, guvernanţii spun mereu că absorbţia fondurilor europene este o prioritate, dar la nivelul faptelor nu se întâmplă absolut nimic, miniştrii responsabili nici măcar nu fac act de prezenţă la un seminar pe o problemă care ar putea aduce României multe avantaje", a afirmat europarlamentarul PNL.
Mănescu a precizat că a invitat la seminar şi pe ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea dar şi pe cei doi europarlamentari PDL membri ai comisiei REGI, Petru Luhan şi Iosif Matula, care nu au participat însă la dezbateri.