Antena 3 CNN Politică Guvernul îl lasă pe Băsescu fără putere

Guvernul îl lasă pe Băsescu fără putere

Guvernul îl lasă pe Băsescu fără putere
16 Mar 2007   •   08:25

Preşedintele Traian Băsescu este pe cale să primească o lovitură dură din partea Guvernului. Şeful statului ar putea rămâne fără una dintre atribuţiile de bază din acest moment - reprezentarea României în relaţia cu Uniunea Europeană. Potrivit ziarului ?Gândul?, care citează surse din Executiv, experţii de la Palatul Victoria lucrează deja la un proiect de lege în acest sens.

Potrivit actului normativ, la reuniunile Consiliului European, România va fi reprezentată doar de premier, nu şi de preşedinte, aşa cum se întâmplă în prezent. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, şeful statului va participa doar la reuniunile la care se discută despre modificarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

Proiectul de lege îşi propune să instituie şi un control parlamentar asupra reprezentanţilor României în relaţia cu Uniunea Europeană. Astfel, premierul ar urma să solicite parlamentarilor un mandat atunci când se discută reglementari importante, cum ar fi cele în domeniul energetic sau al transporturilor.

Ulterior, şeful Executivului va prezenta Parlamentului rapoarte despre ceea ce s-a convenit la summit-urile Consiliului European la care a participat. Premierul Tăriceanu a făcut deja un prim pas în această direcţie, subliniază cei de la ?Gândul?. Primul ministru a cerut să vină, săptămâna viitoare, în faţa Legislativului pentru a prezenta concluziile Consiliului European care a avut loc pe 8 şi 9 martie, de la Bruxelles şi la care a participat împreună cu Traian Băsescu.

Antena 3

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close