Întruniţi pentru a discuta această problemă, membrii Opoziţiei au mai hotărât ca miercuri să supună votului plenului reunit şi o declaraţie menită să ceară Guvernului demis Boc II să remită legislativului cât mai rapid posibil proiectul de buget pentru anul 2010 pentru a fi supus dezbaterii, amendării şi votării până la alegerile prezidenţiale.
Maniera de a proceda în privinţa nevotării Guvernului Croitoru va fi stabilită de fiecare partid în parte.
Cum vor vota partidele
Grupul minorităţilor, altul decat cel al maghiarilor, a anunţat că vor fi prezenţi la şedinţă, dar nu va participa la vot. Liberalii au anunţat încă de luni că vor vota cu bilele la vedere împotriva cabinetului propus de Croitoru. În paralel, UDMR pare a rămâne fidel propriilor principii: vor vota împotrivă, dar sub auspiciile votului secret. PSD a anunţat, prin vocea lui Bogdan Niculescu Duvăz, că nu va vota Guvernul Croitoru. Procedura de lucru va fi stabilită miercuri dimineaţă cu membrii propriilor grupuri parlamentare, varianta cea mai probabilă fiind aceea a participării la şedinţă, îmbinată cu abţinerea în momentul votării.
Rămâne de tranşat chestiunea bugetului
În schimb, majoritatea parlamentară va vota miercuri o decizie prin care va obliga Guvernul să trimita cât mai repede bugetul la Parlament. În caz contrar, PNL îşi rezervă dreptul de a veni cât mai rapid cu propriul proiect legislativ de buget, nefiind exclus ca PSD să procedeze la fel, în cazul în care Emil Boc va prefera să facă uz de calitatea de parlamentari a propriilor miniştri pentru a depune o astfel de iniţiativă în parlament ca un act elaborat doar de PDL, susţin surse parlamentare.
Băsescu, pregătit cu un nou premier
Programată pentru miercuri, ora 10 dimineaţa, şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului va debuta cu prezentarea de către premierul desemnat Lucian Croitoru a echipei şi programului său de guvernare, dezbaterilor şi apoi votului parlamentarilor. Din cei 14 miniştri propuşi, doar doi au beneficiat de avizul pozitiv, dar consultativ, al comisiilor parlamentare de specialitate: democrat-liberalul Vasile Blga, propus pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Turismului, şi diplomatul Bogdan Aurescu, nominalizat pentru portofoliul Externelor.
Pentru ca Guvernul Croitoru să fie investit, este nevoie de votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Şeful statului a avertizat că va face apel la atribuţiile sale constituţionale indiferent de votul care fi dat mâine în Parlament. În cazul în care va pica testul legislativului, preşedintele Traian Băsescu este obligat să propună un nou premier, ciclul procedural repetându-se: premierul desemnat trebuie să consulte partidele politice pentru crearea unei majorităţi parlamentare şi să vină în faţa legislativului cu propria sa echipă de miniştri propuşi şi cu programul său guvernamental.
Interesant este că data aleasă pentru votarea în Parlament a Guvernului Croitoru şi, cel mai probabil, picarea acestuia la vot să fie exact de ziua de naştere a preşedintelui Traian Băsescu: 4 noiembrie. În aceste condiţii, Băsescu ar putea desemna un nou premier chiar în ziua în care va împlini 58 de ani.
DISCURSUL LUI CROITORU ÎN PARLAMENT
Criza politică s-a declanşat imediat după ce Guvernul Boc 2 a picat în Parlament, prin votarea unei moţiuni de cenzură.
GUVERNUL BOC 2 A PICAT
În urma acestei situaţii, preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, deşi noua majoritate formată în Parlament a anunţat că îl susţine pentru această funcţie pe Klaus Iohannis.
TRAIAN BĂSESCU ÎL NOMINALIZEAZĂ PREMIER DESEMNAT PE LUCIAN CROITORU
După anunţul preşedintelui Traian Băsescu, Lucian Croitoru a anunţat echipa cu care se va prezenta în Parlament.
LUCIAN CROITORU ANUNŢĂ LISTA MINIŞTRILOR
Antena3.ro