Antena 3 CNN Politică Guvernul Croitoru, picat de majoritatea pro Iohannis. Boc rămâne premier!

Guvernul Croitoru, picat de majoritatea pro Iohannis. Boc rămâne premier!

Guvernul Croitoru, picat de majoritatea pro Iohannis. Boc rămâne premier!
04 Noi 2009   •   15:11

Parlamentul reunit a confinţit miercuri o stare de lucruri deja existentă. Guvernul propus de către premierul desemnat Lucian Croitoru a picat la votul de validare, împotriva sa votând 251 de senatori şi deputaţi. Singurii care i-au acordat susţinere au fost reprezentanţii PDL şi cea mai mare parte a parlamentarilor independenţi conduşi de fostul social-democrat Gabriel Oprea. Numai 190 de parlamentari au votat pentru acest cabinet, pentru ca el să treacă fiind necesare 236 de voturi.

Calculele matematice şi declaraţiile publice ale liderilor politici aratau încă de zile bune că Guvernul Croitoru nu va trece azi de Parlament. PD-L s-a comportat de altfel ca un partid resemnat cu acest gând, deşi de la moţiunea de cenzură până în prezent a reuşit să coaguleze un grup neoficial de 19 parlamentari independenţi, ca parte din strategia de schimbare în favoarea lor a raportului de forţe din legislativ.

Voturile "împotrivă" au venit, în bloc, de la PSD, PNL şi UDMR. Cele trei formaţiuni au avut, ieri, o întâlnire, în cadrul căreia au stabilit că nu vor vota Guvernul Croitoru. Liberalii şi social-democraţii au anunţat ulterior că vor vota cu bilele la vedere, pentru a elimina orice suspiciune, la fel cum au procedat la momentul dezbaterii moţiunii de cenzură.

La rândul lor, udemeriştii au preferat formula votului secret, ca de obicei, dar au anunţat că susţin în continuare propunerea Klaus Iohannis ca premier. Şi membrii grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi-au manifestat spijinul pentru nominalizarea edilului Sibiului, ei anunţând că vor fi prezenţi la dezbaterile de astăzi, dar că nu vor vota în nici un fel.

În urma votului de miercuri, premier rămâne în continuare Emil Boc, chiar dacă Guvernul său a fost demis de Parlament acum câteva săptămâni! Rămâne de văzut cu ce nouă propunere de premier va veni în continuare preşedintele Traian Băsescu.



Antena3.ro

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close