Curtea Constituţională ia, luni, în discuţie sesizarea democrat liberalilor, privind neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură la adresa Executivului. PDL ia în calcul posibilitatea ca premierul şi miniştrii să demisioneze, în cazul în care Curtea Constituţională va respinge plângerea, spun surse democrat-liberale.
Dacă moţiunea va trece, iar Guvernul va pica, trebuie să se formeze o majoritate parlamentară, care să-i propună preşedintelui Traian Băsescu un nou premier. În cazul în care o variantă de Guvern va cădea de două ori în Parlament, atunci legislativul NU va fi dizolvat. Şi asta pentru că, potrivit legii, dizolvarea Parlamentului nu mai poate avea loc cu 60 de zile înainte de alegerile prezidenţiale. În această situaţie, Guvernul Boc 2 va rămâne în picioare, însă va avea doar o funcţie administrativă.
Decizia Curţii Constituţionale privind moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR ar putea marca sfârşitul Guvernului Boc. Liderii PD-L au luat în discuţie demisia Executivului, dacă instanţa va hotărî că iniţierea moţiunii nu încalcă legea fundamentală.
Posibilitatea ca Guvernul să-şi dea demisia a fost discutată la sfârşitul săptămânii, de către preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi miniştrii Vasile Blaga, Radu Berceanu şi Adriean Videanu, au declarat surse din PD-L pentru
Gândul. Mai multe Ordonanţe de Urgenţă ar putea fi adoptate într-o şedinţă extraordinară Varianta demisiei în bloc ar putea fi luată în discuţie chiar în şedinţa extraordinară de Guvern, pe care Executivul ar putea să o aibă luni după amiază. Conform unor surse guvernamentale, în aceeaşi şedinţă miniştrii ar putea adopta o serie de Ordonanţe de Urgenţă.
Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să pregătească acte normative pentru măsurile din perioada următoare. Şedinţa ar putea fi ultima şansă pentru Cabinet de a adopta acte normative, înainte ca Parlamentul să se pronunţe miercuri prin vot asupra moţiunii de cenzură iniţiată la adresa Executivului, dacă, bineînţeles, Curtea Constituţională declară că moţiunea respectă legea.
Dacă Guvernul îşi dă demisia, PD-L şi Traian Băsescu câştigă cele 60 de zile prevăzute de Constituţie pentru formarea unui alt Cabinet, care expiră după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Un alt avantaj pentru şeful statului ar fi oportunitatea de a juca rolul de mediator, mai scrie sursa citată.
Conform Constituţiei, după demisia Guvernului, preşedintele consultă partidele şi propune un nou premier, care trebuie votat de Parlament.
În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Boc 2, Mircea Geoană este sigur că va trece fără probleme de Parlament.
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari. PNL, UDMR şi PSD au împreună un total de 281 deputaţi şi senatori, care, dacă ar vota în favoarea moţiunii, ar determina căderea Guvernului.
De cealaltă parte, PDL are 170 de parlamentari, iar grupul minorităţilor, care tradiţional votează în favoarea Guvernului, 18 deputaţi, ceea ce împreună înseamnă 188 de parlamentari.
Miercuri, moţiunea de cenzură "11 împotriva României" ar urma să fie dezbătută şi votată în Parlament.
Antena 3