Strategia de privatizare a CFR Marfă, care prevede cedarea integrală a pachetului de acţiuni deţinut de stat, va fi aprobată săptămâna viitoare în şedinţă de guvern.
"Procedura la CFR Marfă este în curs de aprobare, iar săptămâna viitoare, în şedinţă de guvern, aprobăm strategia de privatizare", a declarat, vineri seara, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, potrivit
Mediafax.
Vânzarea companiei de transport feroviar este una din condiţiile asumate de Guvern prin acordul cu FMI.
Ministerul Transporturilor va organiza marţi o dezbatere publică privind proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a companiei.
În proiectul de act normativ se spune că Ministerul Transporturilor va fi mandatat să vândă integral acţiunile deţinute la CFR Marfă prin licitaţie cu strigare, precum şi pachetul obţinut de stat în urma conversiei datoriilor în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor companiei către CFR SA.
Astfel, MTI va fi mandatat să vândă pachetul de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al CFR Marfă prin licitaţie cu strigare, cu criterii de precalificare a investitorilor, precum şi pachetul care va fi deţinut de statul român în urma conversiei datoriilor societăţii în acţiuni şi cel rezultat în urma cesiunii şi compensării datoriilor CFR Marfă către CFR.
În luna august, MTI a anunţat că îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în luna decembrie a acestui an, obiectiv care va fi atins şi în cazul celui mai pesimist scenariu.
Preţul de pornire a licitaţiei va fi stabilit de către MTI pe baza unui raport de evaluare a CFR Marfă. Garanţia de participare la licitaţie va reprezenta 20% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni scos la vânzare, iar taxa de participare la licitaţie pentru investitorii care depun documentele de participare va fi de 5% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni.
Citiţi şi
Dan Diaconescu: Putem să cumpărăm şi CFR Marfă şi CFR Călători