
Guvernul a adoptat astăzi, prin hotărâre, un buget de 1,186 miliarde lei, necesar pregătirii, organizării şi desfăşurării alegerilor pentru preşedintele României din 2025. Candidaturile trebuie depuse până în 15 martie, iar primul tur al alegerilor este programat pe 4 mai; al doilea, pe 18 mai.
Potrivit unui comunicat al Executivului, banii provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2025.
"Astfel au fost prevăzute sume suplimentare în bugetele Ministerului Afacerilor Interne – 740,6 milioane lei, Secretariatului General al Guvernului – 20,138 milioane lei, pentru Institutul Naţional de Statistică şi pentru Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Autoritatea Electorală Permanentă – 42,568 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe – 352,438 milioane lei şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale – 30,6 milioane lei", se arată în comunicat, a relatat Agerpres.
Prin aceeaşi hotărâre, a fost adoptată şi structura cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României din 2025.
Astfel, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a rezultatului alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale implicate în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral au obligaţia de a comunica Autorităţii Electorale Permanente situaţia sumelor alocate şi a cheltuielilor efectuate, separat pe cheltuieli de personal, cheltuieli materiale şi cheltuieli de capital.
Tot joi, Executivul a aprobat şi o hotărâre privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru preşedintele României din 2025.
"Hotărârea stabileşte unele măsuri de ordin organizatoric şi instituţional în vederea stabilirii cadrului necesar pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor legislaţiei primare privind pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025. Sunt detaliate atribuţiile şi sarcinile care revin Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Statistică, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, prefecţilor şi primarilor în pregătirea, organizarea şi desfăşurarea scrutinului", se arată în comunicatul Executivului.
Alegerile prezidențiale au fost anulate de judecătorii Curții Constituționale a României pe 6 decembrie 2024, cu două zile înainte de turul al doilea. Hotărârea este una fără precedent în istoria României, iar preşedintele CCR a oferit recent un interviu în care a vorbit despre motivele care au stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale.