Antena 3 CNN›Politică›
Guvernul a aprobat noi norme de verificare a averilor mari
Guvernul a aprobat noi norme de verificare a averilor mari
1 minut de cititPublicat la 17:46 17 Mar 2011Modificat la 17:46 17 Mar 2011
Foto: Intact Images
Conducerea Guvernului au aprobat, joi, normele de verificare a persoanelor cu venituri mari, proceduri care vor fi aplicate începând cu acest an, a anunţat purtătorul de cuvânt al Coaliţiei, Ioana Muntean."Procedurile vor fi aplicate începând cu acest an, dar pentru anumite categorii de venituri aflate în evidenţa ANAF, precum cele realizate din dividende, noile reguli sunt aplicate din 2012", au arătat reprezentanţii Guvernului.
Executivul a decis, la sfârşitul lui 2010, ca persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.
Astfel, potrivit normelor metodologice, citate de Mediafax, Fiscul va verifica, într-o primă etapă, persoanele cu venituri mari fără să le notifice, iar pe perioada controlului poate solicita terţilor, inclusiv plătitorilor de venit sau oricăror autorităţi sau instituţii publice, informaţii sau documente pentru stabilirea situaţiei fiscale reale.
Verificarea persoanelor cu venituri mari se va efectua în mai multe etape, care vor determina în final starea de fapt fiscală reală, în funcţie de care se va stabili dacă se poate dovedi provenienţa veniturilor şi dacă se va aplica impozit.
Organele fiscale vor efectua, într-o primă etapă, o analiză pentru stabilirea riscul probabil pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor instituţii sau autorităţi publice.
Agenţii ANAF pot solicita în timpul controalelor persoanelor cu venituri mari informaţii cu privire la donaţii, sponsorizări şi succesiuni, precum şi o situaţie a cheltuielilor personale, a modificării patrimoniului, a tranzacţiilor cu metale preţioase sau a bunurilor mobile şi imobile deţinute.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate şi în ceea ce priveşte participaţiile sau mandatele deţinute în societăţi comerciale sau alte entităţi, bunuri aparţinând unor persoane fizice sau juridice puse la dispoziţia persoanei fizice şi împrumuturi acordate şi/sau contractate.
Alegerea persoanelor fizice care vor fi verificate se va realiza din lista persoanelor care depăşesc riscul minim acceptat de administraţia fiscală, în funcţie de nivelul riscului şi de capacitatea de efectuare a verificărilor fiscale prealabile documentare. Persoana fizică selectată pentru verificare nu poate obiecta cu privire la procedura de selectare folosită şi nu trebuie notificată în acest stadiu al controlului.