Guvernul a aprobat, miercuri, Legea Salarizării unitare în sectorul public pentru anul 2011. Salariile de bază din sectorul public vor creşte anul viitor cu 15%, însă vor rămâne cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost tăiate de Guvern.
Totodată, noul nivel nu va mai fi modificat până în anul 2012. Informaţiile apar în Legea salarizării, obţinută joi de
Mediafax. Documentul, datat 17 noiembrie, a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului şi urmează să fie transmis spre consultare Fondului Monetar Internaţional înaintea adoptării.
Potrivit proiectului, salariile de bază vor creşte în 2011 cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie.
"În anul 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aflat în plată la 1 octombrie 2010, se majorează cu 15%. Calculul concret al acestor drepturi salariale pentru anul 2011 se face astfel: cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aferent lunii iunie 2010, se diminuează cu un procent de 13,75%", se arată în document.
Emil Boc: Atât îşi poate permite România pentru a se încadra în ţinta deficitului bugetar Premierul Emil Boc a declarat că majorarea cu 15% din 2011 şi stabilirea salariului minim la 670 de lei este tot ceea ce România îşi poate permite în momentul de faţă, pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar şi în bugetul disponibil pentru plata salariilor.
Primul ministru a mai menţionat că ţara noastră a avut cea mai mare rată a producţiei industriale din ultima vreme şi că nivelul şomajului este cu mult sub media celui din spaţiul Uniunii Europene., aceasta fiind o constatare a Eurostatului.
Militarii vor plăti contribuţii cu 5,5% mai mari, dar vor avea parte de o majorare a veniturilor cu acelaşi procent Premierul a mai precizat, cu privire la amendamentul din legea Pensiilor ce vizează contribuţiile militarilor, că aceştia vor trebui să plătească contribuţii cu 5,5% mai mari, dar că acest va fi compensat de o creştere proporţională, cu aceaşi valoare, a veniturilor contribuabililor.
Prin această decizie, potrivit declaraţiilor lui Boc, vor fi eliminate pensiile speciale, iar sistemul de contribuţie va fi uniform pentru toţi cetăţenii.
Românii vor putea plăti taxele şi impozitele online, din faţa calculatorului O nouă decizie, luată de coaliţie în şedinţa de Guvern, spune că Românii vor putea să-şi plătească toate taxele şi impozitele online, din faţa propriului calculator de acasă. În acest fel, ei nu vor mai fi nevoiţi să stea la cozi infernale.
Conform declaraţiilor premierului, administraţiilor locale li se va crea un cadru care să permită acest lucru.