Coaliţia PSD pare a fi ajuns la un compromis cu privire la concflictul de la nivelul ministerului Trasporturilor, acolo unde ministrul democrat-liberal Radu Berceanu ordonsae demiterea mai multor directori social-democraţi. Vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea şi protector al unora din cei demişi a susţinut, luni, că Berceanu a primit clarificari legate de susţinerea politică a celor în cauză şi ar putea reveni asupra deciziilor de săptămâna trecută. Ministrul a arătat că este dispus să facă câteva concesii celui care l-a luat drept de "tâmpit", reinstalându-l în post pe favoritul acestuia,Cristian Duică. Cu toate acestea, Dragnea a propus în şedinţa conducerii partidului vopsirea ministerelor în culori politice monocolare prin asumarea tuturor palierelor de activitate la nivelul acestor instituţii. Ideea sa a fost respinsă de conducerea partidului, preocupată în special de numirile propriilor oameni la ministerele cu bani precum cel al Finanţelor şi Economiei, dar şi de posibila contabilizare a efectelor nagative de imagine prin asumarea totală a activităţii ministerelor sociale deja controlate.
Singura decizie politică clară luată astăzi de coaliţie priveşte amânarea luptei pentru şefia radioului public după alegerile prezidenţiale. Liderii PSD şi PDL au decis prelungirea cu şase luni a mandatului actualului director general al radiodifuziunii publice, Maria Ţoghină.
Iliescu: "În guvernare este multă bulibăşeală"?Guvernarea nu e treabă uşoară, dar nici multă bulibăşeală nu trebuie să fie? a caracterizat preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu starea de lucruri existentă la nivelul coaliţiei. "Totul este poluat de preocuparea pentru campania pentru prezidenţiale şi asta deformează toate datele problemei. Trebuiesc lucrurile separate: campania e campanie, guvernanţii trebuie să se ocupe de problemele concrete ale guvernării, să le rezolve", a subliniat Iliescu.
O bulibăşeală în care, potrivit, vicepreşedintelui PSD, Liviu Dragnea, miniştrii revin asupra unor demiteri după ce au primit clarificări în cadrul coaliţiei.
?Am discutat astăzi cu domnul Berceanu. A vut nevoie de nişte clarificări dacă sunt sau nu susţinuţi de PSD. Nu i-a demis pe toţi, doar pe unul, doi, pe restul doar intenţiona. S-ar putea ca lucrurile să revină la normal? a prognozat Dragnea referindu-se la demiterile celor patru directori PSD dictate de Berceanu la Transporturi.
Întrebat de ce nu a primit Berceanu lămuriri înainte de îi demite pe directori, Dragnea a amintit că preşedintele PSD a fost plecat săptămâna trecută. "Şi poate că nu a avut cine să lămurească", a spus Dragnea.
Cristian Duică, omul de casă al baronului PSD de Teleorman, repus în drepturiBerceanu pare a fi dispus la o singură concesie: reinstalarea în funcţie a apropiatului lui Dragnea,Cristian Duică. Ceilalţi demişi ar urma să activeze cel mult în anumite funcţii executive sub noile conduceri ale direcţiilor pe care le patronaseră până la mazilirea ordonată de Berceanu. Ministrul Transporturilor a declarat, după şedinţa coaliţiei, că Liviu Dragnea l-a rugat personal să îl repună în funcţie pe Cristian Duică, director general adjunct la CNADNR, şi că i-a spus că, dacă nu mai e tâmpit, poate o va face.
"Domnul Dragnea m-a rugat să îl pun înapoi pe domnul Duică de la Compania Naţională de Autostrăzi şi i-am spus că, dacă nu mai sunt tâmpit, atunci probabil că, fiind ceva mai puţin preocupat de chestia asta, o să îl pun pe domnul Duică înapoi", a spus Berceanu, făcând aluzie la faptul că, într-o şedinţă a conducerii PSD, din care presa a făcut publice înregistrări, Liviu Dragnea l-a calificat drept "tâmpit".
Ministrul Transporturilor a precizat că nu a vorbit nimic în coaliţie despre alte persoane care ar putea fi puse înapoi în funcţie. "Nu am vorbit nimic, doar de domnul Duică, de care m-a rugat dumnealui, personal", a precizat Berceanu.
În cee ce priveşte soarta celorlalţi trei directori demişi, surse ministeriale ne-au declarat că aceştia vor primi cel mult funcţii executive în cadrul direcţiilor în care au activat, urmând a fi redistribuiţi în confomitatae cu principiul mobilităţii.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a schimbat din funcţie, miercurea trecută, trei directori susţinuţi de PSD, respectiv doi ai CFR SA şi unul al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), declarau surse din minister.
Decizia îi viza pe Alexandru Dumitrescu (director general adjunct la CFR SA), Valentin Cârstea (revizor şef la CFR SA) şi Cristian Duică (director general adjunct la CNADNR) şi a fost luată după ce Sorinel Ciobanu, propus de PSD, a fost demis de la conducerea Aeroportului Otopeni.
Dragnea propune ministere monocolore, PSD refuză cu gândul la oamenii din ministerele PDL Liderul PSD de Teleorman a precizat însă că-şi va susţine în continuare, în cadrul BPN-ului partidului de astăzi, ideea ?asumării de sus în jos? a responsabilităţii politice a unui minister. Adtfel, ministerele guvernului Boc ar deveni monocolore în funcţie de apartenenţa politică a politicienilor care le conduc.
?Ideea mea a fost aşa: să nu mai avem sursa asta de scandal. Timp de cinci luni au tot apărut nemulţumiri din partea PDL către PSD că nu au făcut nişte numiri şi viceversa. Lumea aşteaptă de la noi să facem ceva în guvernarea asta. Se întâmplă lucruri bune care nu se văd din cauza certurilor, de aceea e nevoie ca un partid să-şi asume de sus în jos nişte judeţe şi ministere? a explicat Dragnea.
Liviu Dragnea a precizat că în cadrul sedinţei Biroului Permanent Naţional va avea ultimul cuvânt pe această propunere.
"E un principiu. Dacă nu se acceptă în Biroul Permanent Naţional nu o mai propunem în Coaliţie", a mai spus Dragnea.
Iar conducerea social-democrată a avut ultimul cuvânt, respingând ca inoportună propunerea lui Dragnea. Potrivit unor surse social-democrate, mai mulţi lideri PSD i-au reamintit lui Dragnea că partidul controlează majoritatea ministerelor sociale cu un potenţial de imagine negativă datorită măsurilor anticriză care se impun în acest an electoral. "E contraproductiv să ne asumăm numai noi eventualele rezultate sau eşecuri la nivelul acestor ministere. Nu putem să lăsăm ca PDL să controlezeze sută la sută ministerele cu bani. În plus ce ne facem cu cei numiţi deja în ministerele PDL?" ne-au declarat sursele citate, referindu-se îndeosebi la Ministerul Finanţelor şi cel al Economiei, unde PSD se luptă încă să-şi numească proprii oameni la nivelul unor societăţi energetice sau instituţii bancare precum Eximbank.
Marius Vulpe, Antena3.ro