Guvernul vrea să facă o echilibrare fiscală, o mai bună colectare a impozitelor, o reducere a deficitului, din încasările de TVA, de exemplu.
Mai exact, Ministerul de Finanţe face o reevaluare pe diverse tipuri de venituri.
Impozitul progresiv nu intră în calcul anul acesta, astfel că se va face o evaluare pentru anul viitor.
O ţintă ar fi ca ANAF să se ocupe de reducerea evaziunii fiscale de la 35% sub 30%.
Prin facturare, se aşteaptă şi o încasare mai bună şi la vămi. Aceste lucruri vor conduce la reducerea decalajului dintre cheltuielile bugetare şi încasări, decalaj care e acum de 13% şi care trebuie acoperit din împrumuturi.
Încasările sunt la 27% din PIB, iar cheltuielile statului sunt la 40%. Deci, este nevoie de o echilibrare a balanţei de cont curent a statului.
Tot Ministerul de Finanţe trebuie să vină cu o reevaluarea a nivelului de impozite şi taxe locale, pe o optimizare a acestora.
În următoarele două săptămâni, Ministerul de Finanţe trebuie să prezinte un caiet cu soluţii către premier.
De asemenea, se vorbeşte de reevaluarea altor facilităţi fiscale.
În plus, se are în calcul reevaluarea cotelor de TVA pentru diverse categorii de produse, reevaluarea nivelului taxelor şi impozitelor locale şi reevaluarea impozitelor pentru diversele forme de venituri.
Taxe mai mari pentru români, cerute de Consiliul Fiscal | La ce ar putea crește TVA și ce scutiri fiscale ies de pe listă
Consiliul Fiscal, organism al statului care oferă sfaturi guvernanților în privința politicii economice, sugerează Executivului să crească taxele pentru că este nevoie de o mărire la bugetul de stat.
Un grup de lucru din cadrul Consiliului Fiscal a făcut o analiză în ultimele luni și vine cu un rezultat pe care economiștii l-au anticipat deja.
Concluzia este aceea că Guvernul nu mai are încotro și trebuie să crească taxele pentru că e imposibil să mai reducă cheltuielile în perioada următoare.
În plus, Consiliul Fiscal face și o recomandare de taxe care ar putea fi crescute în perioada următoare și care ar putea să aducă aproximativ 1,5% la bugetul de stat din PIB.
Se dau bani de la stat: Pensionarii și salariații cu venituri mici, ajutor financiar
Guvernul pregătește noi măsuri pentru a contracara scumpirile. Executivul ia în calcul să acorde bani pensionarilor și salariaților cu venituri sub 1500-1600 de lei.
Dacă proiectul se adoptă, nu va fi o alocare lunară, ci o sumă oferită o singură dată. Acesta este unul dintre scenariile de pe masa Guvernului și nu se știe deocamdată care va fi valoarea acestui ajutor financiar alocat.
El va urma modelul celui din iarnă, când pensionarii au primit acel ajutor împotriva scumpirilor.
Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie. Nivel record | Creștere de aproape 3% față de luna precedentă
Inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie, potrivit Institutului Național de Statistică, mult pest așteptările Băncii Centrale, care estima că inflația va ajunge la 12% la jumătatea anului.
Inflația în aprilie a crescut cu aproape trei procente față de luna martie, când a fost 10,15%. În luna februarie, rata anuală a inflaţiei se afla la 8,53%.
Preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%, potrivit INS.
Inițial BNR a anticipat că în al doilea trimestru din 2022 prețurile vor depăși marginal o creștere de două cifre, pentru a reveni ulterior.
Banca Centrală a recunoscut că prețurile cresc mult mai repede decât anticipase și a majorat dobânda de referință cu +0,75%, cel mai mare pas din ultimii 14 ani.