Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Proaspăt ieșit din Guvern, Cristian Ghinea anunță: "Am ajuns de neignorat. Le e frică"

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Proaspăt ieșit din Guvern, Cristian Ghinea anunță: "Am ajuns de neignorat. Le e frică"

4 minute de citit Publicat la 15:51 26 Oct 2016 Modificat la 15:51 26 Oct 2016
ghinea.jpg

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cristian Ghinea şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Fondurilor Europene, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, care a precizat că premierul va propune un înlocuitor în câteva zile, potrivit News.ro.

La doar câteva ore de la demisie, Cristian Ghinea a apărut lângă echipa USR, într-o conferință de presă condusă de Nicușor Dan, care a anunțat cele mai noi numiri în partid – un ministru și șapte secretari de stat și consilieri.

Momentul a fost marcat și pe contul de Facebook al lui Cristian Ghinea, unde proaspătul politician a explicat ce a făcut în mandatul său ca ministru al Fondurilor Europene dar și ce vrea să facă mai departe, din postura de politician.

#candidez #USR

De fapt, suntem mulți. Am ajuns de neignorat. Le e frică

A trecut mai puțin de un an de când coboram în stradă, cu Oana și cu Tudor cel mic, pentru că un guvern care tolera un sistem corupt nu-și asuma consecințele unei tragedii. Privind înapoi mi se pare că de atunci au trecut secole.

Premierul Dacian Cioloș m-a invitat să îi fiu alături la Cancelarie. Urma să mă ocup de afaceri europene. Cu timpul am ajuns să mă ocup de mai mult de atât. Erau atât de multe de făcut la Cancelarie…

La Palatul Victoria am demarat Pachetul Anti-Sărăcie – prima dată când statul român pune la un loc bani europeni și de la buget și stabilește ținte imediate pentru proiecte anti-sărăcie, nu strategii și bla-bla-uri populiste. Am demarat Comisia de Tăiat Hârtii și maisimplu.gov.ro – prima dată când statul român se aliază de la nivel înalt cu cetățeanul pentru a stopa buruienile birocrației. Un exercițiu finalizat în câteva pachete de OUG-uri și HG-uri care au simplificat viața oamenilor. Un exercițiu cu atât de mult succes încât până și partidul-stat PSD încearcă să îl copieze acum.

Am demarat Pachetul ”Clasa de Mijloc la Sate” – prima dată când statul român pune în centrul politicilor rurale ferma comercială de familie, care poate scoate satul românesc din sărăcie.

La final de aprilie, premierul Ciolos mi-a cerut să merg la Ministerul Fondurilor Europene, un minister în criză din cauza indeciziilor anterioare. Am găsit cel mai sensibil Program Operațional – POCU – fără niciun apel pentru proiecte lansat, deși fusese aprobat în februarie 2015. Am deschis, în 6 luni, 10 apeluri în valoare de 768 de milioane de euro. Am găsit Programul de Infrastructură încurcat în birocrație. Am deschis și acolo 10 apeluri în valoare de 7 miliarde de euro. Tot în 6 luni. Practic, am găsit Programele 2014 – 2020 blocate sau întârziate și am ajuns să lansăm în medie un apel de proiecte la 6 zile. Am reorganizat ministerul, i-am dat noi sarcini, fără costuri suplimentare pentru buget.

Toate acestea au fost exerciții de voință. Pe care mulți politicieni de până acum au fost prea dezinteresați să le fi făcut.

Am văzut în aceste luni că poți să faci bine din aceste funcții cu încărcătură predominant politică. Că poți, de exemplu, să demarezi cu bani europeni cel mai amplu proiect de reducere a abandonului școlar – 173 de milioane de euro pentru 30.000 de copii. Ai nevoie de voință și mult efort să schimbi modul de lucru al unui stat anchilozat.

Și încă e prea puțin. România trebuie sa continue războiul cu birocrația, războiul cu sărăcia, războiul cu corupția și lupta cu nesimțirea politică.

Putem ignora politica, dar politica se va întoarce mereu împotriva noastră. Dacă fiecare luăm decizia rațională individual de a sta deoparte, rezultatul va fi o dramă colectivă: contraselecția elitei politice.

De fapt, nu putem fugi de politică, pentru că ne ajunge din urmă.

Mă bucură susținerea publică pentru Platforma #Romania100 lansată de premierul Dacian Cioloș. Ne-au pus la guvern doar ca să câștige timp. Au crezut că vom uita, că vom pleca, că ne va fi frică. Am ajuns de neignorat. Frica e la ei, sunt derutați. Această campanie va fi despre continuarea unui mod onest de a guverna versus întoarcerea celui vechi.

Am demarat discuții cu USR acum mai bine de o lună. Public și transparent, așa cum fac mereu. Am fost mai mulți miniștri care am luat în calcul o implicare. Îi înțeleg pe cei care au decis să rămână în guvern. Eram și eu pe punctul de a o face. La minister, am deschis câte un apel de proiecte la fiecare 6 zile. Pentru mine, ca ministru, cele 46 de zile până la alegeri ar fi putut însemna mult. Las în urmă la minister o echipă sudată care va continua proiectele.

Dragoș, Vlad și alți prieteni care rămâneți în guvern ca miniștri – știu și mi-ați spus că sunteți alături de mine!

Eu am ales să pun acum umărul în altă parte.

Și alții au decis la fel. 7 secretari de stat și consilieri vor fi pe listele USR. Pentru că USR respectă cinstea și profesionalismul guvernului condus de Dacian Cioloș.

Am fost în aceste ultime luni, mai puțin de un an, în avangarda forței reformiste, am început războaie fiind puțini, izolați la vârf. Dar suntem, de fapt, mulți. Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cristi Ghica și ceilalți ne-au arătat că suntem mult mai mulți. Merg azi alături de ei pentru că vreau să continuăm împreună. USR e forța care va duce mai departe lupta noastră. Pentru că termitele trebuie oprite să ne dărâme casa în cap.

Sunt Cristian Ghinea și de azi vă cer votul. Pentru că politica poate și trebuie să fie o forță a binelui.

 

×
x close