Antena 3 CNN Politică Guvernul Cioloş, votat astăzi în Parlamentul României. Calculele de ultimă oră

Guvernul Cioloş, votat astăzi în Parlamentul României. Calculele de ultimă oră

Guvernul Cioloș este supus astăzi, la vot, în Parlamentul României.

Guvernul Cioloş, votat astăzi în Parlamentul României. Calculele de ultimă oră
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    20 Oct 2021   •   07:25

Până în momentul de față, calculele arată că Guvernul Cioloș va lua cel puțin 100 de voturi la votul din Parlament.

Pe lângă cei 80 de parlamentari ai USR, care vor da un vot favorabil pentru miniștrii cabinetului USR, multe voturi vor veni de la parlamentarii PNL, din tabăra lui Ludovic Orban.

Dacian Cioloș speră ca măcar 30 de voturi să vină dinspre tabăra Orban, iar acestea să fie un semnal și pentru parlamentarii PSD și ai minorităților naționale.

"Partidul care își asumă guvernarea în următoarele luni oricum face un sacrificiu, pentru că va fi o perioadă foarte grea. Mai mare sacrificiu decât cel de a guverna în această perioadă, din punct de vedere politic, nu cred că există. Nouă nu ne e teamă de acest lucru", spunea Dacian Cioloş, într-o postare pe Facebook.

Guvernul Cioloș, supus la vot în Parlament

Pe asta mizează și la votul de azi: să primească de la PSD și PNL măcar 234 de voturi, minimul necesar pentru ca guvernul să fie învestit. 

Însă, deși au nevoie de voturi, USR-iștii nu poartă niciun fel de negociere cu parlamentarii pentru a le fi votat guvernul.

Doar în audierile din comisii au făcut apel la responsabilitate din partea deputaților și senatorilor pentru a vota guvernul. 

Tot la audieri, alături de USR, au votat și o parte dintre parlamentarii PNL din aripa Orban, așa că Dacian Cioloș speră că și alți parlamentari liberali să li se alăture, dar și parlamentari de la PSD.

Dacian Cioloș merge la vot în Parlament cu miniștrii respinși

Dacian Cioloș, premierul propus, a dat declarații după eșecul miniștrilor săi la votul în comisiile de specialitate din Parlament. Acesta a anunțat că nu renunță și va merge miercuri la vot cu miniștrii respinși.

”Am fost astăzi alături de aproape toți miniștrii propuși în audieri în comisii și i-am auzit așa cum i-au auzit și cetățenii și ați văzut oameni responsabili, oameni care au prezentat soluții cu argumente, care au experiență administrativă în spate și care sunt gata să își asume responsabilitățile pe portofoliile lor. Din păcate, am văzut în aceste audieri parlamentare că se votează în continuare pe falii politice și pe sigle de partid.

În multe comisii i-au ascultat pe colegii noștri, le-au pus întrebări, colegii noștri au răspuns cu argumente și chiar am urmărit în mai multe comisii unde parlamentarii care au pus întrebări și și-au primit răspunsurile au votat totuși împotrivă, pentru că asta a fost decizia la partid. Mi-a părut rău să văd acest lucru

Aș vrea să fac un apel către parlamentari să treacă peste orgolii politice și să voteze acest guvern, mâine dimineață, pentru că, în situația în care ne aflăm, acest guvern este o soluție și oferă soluții.

Am fost singura soluție care a venit cu propuneri la Cotroceni, acum o săptămână, (...) am căutat să structurăm o echipă, să venim cu un program de guvernare.

Nu am folosit cele 10 zile, tocmai pentru că suntem conștienți de urgența momentului”, a spus Dacian Cioloș.

×
Subiecte în articol: guvern ciolos
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close