Antena 3 CNN Politică Guvernul Ciolacu vrea protejarea românilor în fața scumpirilor, la fel ca alte țări europene, precum Franța sau Grecia

Guvernul Ciolacu vrea protejarea românilor în fața scumpirilor, la fel ca alte țări europene, precum Franța sau Grecia

Guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea extinderea adaosului comercial plafonat la mai multe produse, astfel încât și produsele tradiționale românește să devină mai accesibile. Astfel românii vor avea posibilitatea să cumpere produse tradiționale la produse corecte, fără a fi în concurență neloială cu alte alimente de același tip din import. State europene au început deja să ia măsuri prin care să reducă prețurile la alimente.

Guvernul Ciolacu vrea protejarea românilor în fața scumpirilor, la fel ca alte țări europene, precum Franța sau Grecia
Guvernul Ciolacu vrea protejarea românilor în fața scumpirilor, la fel ca alte țări europene, precum Franța sau Grecia
de Georgiana Adam    |    21 Mai 2024   •   16:48

Până în acest moment, pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat a fost introdus doar produsul tradițional Magiunul de Topoloveni, însă Ministerul Agriculturii vrea extinderea acestei liste.

„Vedem produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toţi românii să aibă acces la alimente româneşti în retail şi la preţuri corecte. Această ordonanţă sau proiect de lege care va veni, va sprijini practic consumul de alimente româneşti şi creşterea nivelului de procesare în România”, a precizat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Creșterea prețurilor la alimentele de bază de anul trecut, pe fondul inflației și a crizei din energie, a condus statele europene să ia măsuri în primul rând pentru reducerea prețurilor, dar și pentru susținerea produselor tradiționale și a celor locale.

Franța continuă să ia măsuri prin care să protejeze consumatorii. Guvernul de la Paris vrea să interzică supermarketurilor reducerile mai mari de 34% la anumite produse. Această nouă politică de protecție a consumatorilor vine după ce a reușit să reducă prețurile la aproximativ 5.000 de alimente, în urma unui acord făcut cu zeci de companii din domeniu, a implementat apoi măsuri privind shrinkflația.

Decizia vine după ce companiile mici s-au plâns că nu pot concura cu companiile multinaționale atunci când vine vorba de reducerea marjelor. Această limită a reducerilor în marile magazine se aplică deja în cazul alimentelor, însă fermierii din Franța susțin că retailerii au găsit modalități pentru a evita regulile. Prin aceste intervenții ale statului, Franța incurajează produsele locale și oferă posibilitatea francezilor să cumpere produse locale la prețuri care nu sunt crescute artificial.

Grecia cere intervenția Bruxelles-ului

Și Grecia se confruntă cu creșteri de prețuri care nu pot fi justificate și cer intervenția Comisiei Europene pentru a proteja consumatorii în fața prețurilor crescute. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a solicitat, într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, "mai multă transparență" în cadrul pieței unice europene, având în vedere creșterea prețurilor, potrivit AFP.

Premierul grec, confruntat cu nemulțumirea consumatorilor din Grecia, îndeamnă Bruxelles-ul "să intervină decisiv, rapid și eficient" pentru a reglementa piața unică. Potrivit lui Mitsotakis, "recentele crize inflaționiste au dus la o reducere semnificativă a puterii de cumpărare a cetățenilor europeni și au evidențiat puterea asimetrică a multinaționalelor în politicile tarifare diferențiate".

Premierul elen subliniază că, în unele țări, inclusiv Grecia, produsele de bază sunt mai scumpe comparativ cu alte state membre ale UE, din cauza "constrângerilor teritoriale de aprovizionare impuse de marile companii multinaționale".

El propune măsuri pentru "a împiedica politica unor multinaționale de a comercializa produse identice sau similare sub mărci diferite în diverse țări membre, ceea ce le permite o tarifare diferențiată" și "interzicerea practicilor comerciale neloiale".

În aprilie, prețurile de consum din Grecia au crescut cu 3,1% pe an, în timp ce prețurile la produsele alimentare au înregistrat o creștere de 5,4%, conform serviciului de statistici Elsat.

×
Subiecte în articol: guvernul ciolacu scumpiri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marcel Ciolacu, printre suporterii români la Frankfurt: „Merg şi eu să beau o bere”
x close