Proiectul "Strategia Națională pentru Sport 2023-2032” a fost aprobat, miercuri, de Guvernul României, fiind un plan adresat dezvoltării acestui sector, în următorii 10 ani.
"Strategia Națională pentru Sport este rețeta de succes care stabilește viziunea de dezvoltare și direcțiile majore ale sportului românesc până în anul 2032.
Pentru istoria sa în sportul mondial, România merită un sistem prin care să putem redeveni competitivi. Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Gheorghe Hagi, Iolanda Balaș, Lia Manoliu, Gabriela Szabo, Ilie Năstase, David Popovici și toți ceilalți mari campioni pe care sportul românesc i-a avut și îi are sunt legende care ne-au demonstrat că se poate.
Prin rezultatele sale în sport, România va fi o țară respectată și apreciată”, a declarat ministrul Sportului, Eduard Novak.
Strategia Națională pentru Sport 2022-2032 are ca funcție principală direcționarea și coagularea tuturor eforturilor, resurselor și acțiunilor întreprinse într-o direcție coerentă, care să poziționeze sportul pe lista priorităților naționale.
Acest proiect are drept obiective strategice sportul comunitar, sportul în educație și sportul de performanță.
În cadrul Strategiei Naționale pentru Sport se regăsesc 70 de obiective strategice pentru sportul din România, care trebuie implementate în următorii 10 ani.
Aceste obiective includ prioritizarea sporturilor olimpice de tradiție, crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, decentralizarea structurilor și bazelor sportive din structurile de stat, finanțarea federațiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocurile Olimpice și Paralimpice, dar și cu obiective intermediare.
De asemenea, sportivii de performanță vor avea ocazia de a se antrena în centre regionale de excelență sau olimpice, iar foștii sportivi de performanță vor avea prioritate la reîntoarcerea în sistem.
Strategia își mai propune integrarea Ministerului Sportului în noul cadru organizatoric și funcțional, modernizarea sistemului de selecție și pregătire a sportivilor de performanță și de talie mondială, prin creșterea gradului de profesionalism și prin asigurarea finanțării corespunzătoare.
Modernizarea bazelor sportive de performanță este, de asemenea, una dintre prioritățile strategiei, la care se mai adaugă implementarea de programe educaționale specifice și adaptate nevoilor sportivilor de performanță, pentru a le asigura și o dezvoltare educațională și profesională adecvată, intensificarea activității internaționale și a colaborării cu instituțiile și organizațiile sportive relevante la nivel mondial, european și regional, pentru a putea beneficia de expertiză și resurse suplimentare, potrivit Mediafax.