Situaţia din Justiţie cere o comisie, au apreciat reprezentanţii grupului parlamentar al deputaţilor PSD+PC care au solicitat, miercuri, Birourilor Permanente ale celor două Camere să convoace o sedinţă comună pentru constituirea unui astfel de for menit să analizeze şi să vină cu soluţii de deblocare a stării de lucruri din acest sector de lucru sensibil, după ce "demersul Preşedintelui României în vederea aplanării stărilor conflictuale a rămas fără rezultat".
"Grupul parlamentar al Alianţei PSD+PC din Camera Deputaţilor a solicitat miercuri, 16 septembrie 2009, Birourilor Permanente ale celor două Camere să convoace o sedinţă comună în vederea constituirii unei comisii pentru analizarea situaţiei grave din justiţie, stabilirea cauzelor care au provocat-o şi a măsurilor necesare pentru rezolvarea acesteia", se arată într-un comunicat al acestui grup parlamentar.
Semnatarii demersului invocă "impasul grav care a intervenit în funcţionarea statului nostru de drept, a democraţiei constituţionale bazate pe principiul separaţiei şi echilibrului puterilor, impas datorat în principal divergenţelor dintre puterea executivă şi puterea judecatorească".
"Cerem Birourilor Permanente ale celor două Camere să convoace o sedinţă comună în vederea constituirii unei comisii pentru analizarea situaţiei grave din justiţie, stabilirea cauzelor care au provocat-o şi a măsurilor pentru rezolvarea ei, inclusiv oportunitatea elaborării unui Pact Naţional pentru Justiţie", se mai arată în cererea adresată conducerii Camerei Deputaţilor.
Din 31 august, activitatea în justiţie este paralizată în bună parte de protestul magistraţilor şi grefierilor nemulţumiţi degrila propusă prin legea salarizării unice. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a anunţat că instituţia este solidară cu protestele magistraţilor, precizând că acţiune alor este legală, justificată şi temeinică.
Antena3.ro