Antena 3 CNN Politică Grup de lucru la ANI. Macovei: Decizia CC afectează fondurile europene şi aderarea la Spaţiul Schengen

Grup de lucru la ANI. Macovei: Decizia CC afectează fondurile europene şi aderarea la Spaţiul Schengen

2 minute de citit Publicat la 12:33 16 Apr 2010 Modificat la 12:33 16 Apr 2010
Grup de lucru la ANI. Macovei: Decizia CC afectează fondurile europene şi aderarea la Spaţiul Schengen
Decizia de neconstituţionalitate a CCR nu afectează doar activitatea ANI, ci şi a procesului de folosire a fondurilor europene de care beneficiază România. Todată, anularea competenţelor ANI poate pune piedici şi în calea aderării României la Spaţiul Schengen, a declarat vineri preşedintele Agenţiei naţionale de integritate, Alexandru Macovei. El a reclamat fapul că reprezentanţii ANI nu au fost citaţi în procesul care a avut loc la CCR, mai ales că procesul urma să aibă loc la finele lunii aprilie. Totuşi, Macovei a precizat că va respecta decizia CCR şi va constitui un grup de lucru format din reprezentanţi ANI, ai societăţii civile şi membri ai Comisiilor juridice ale Parlamentului, pentru analizarea neconstituţionalităţilor legii ANI. ANI mai poate funcţiona în baza actualei legi doar 30 de zile, până la intrarea în ââvigoare adeciziei Curţii Constituţionale.

Macovei a arătat că preferă ca punerea în acord cu legea fundamentală a normelor de reglementare a ANI să fie făcută prin Ordonanţă de Urgenţă de către Guvern şi nu prin procedură de urgenţă parlamentară, întrucât există o situaţie de excepţie în care o lege organică poate fi modificată prin OUG.

Mai mult el a anticipat dezbateri "dramatice" în parlament pe această temă, reamintind că un sfert dintre parlamentari, puţin peste 100 de senatori şi deputaţi sunt în atenţia ANI pentru verificarea declaraţiilor de avere şi interese.

Totodată, şeful ANI a avertizat şi asupra consecinţelor pe care decizia CC le va avea asupra procesului de abosrbţie a fondurilor europene, a aderării la spaţiul Schengen şi asupra viitoarelor rapoarte de ţară, ţinându-se cont că Agenţia este condiţionalitatea numărul 2 din Mecanismul de Cooperare şi Verificare a Uniunii Europene.

?Apreciez că, pentru moment, consecinţele (deciziei CCR n.r.) nu pot fi măsurate, dar se vor răsfrânge nu numai asupra activităţii ANI, ci şi asupra problemei fondurilor europene pe care le primeşte România de la UE şi asupra aderării României la Spaţiul Schengen?, a declarat Macovei, evocând existenţa deja a unor semnale din partea ambasadelor de la Bucureşti, care şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la decizia CCR.

În opinia lui Macovei, decizia de neconstituţionalitate emisă de CCRR afectează ?coloana vertebrală? a Agenţiei Naţionale de Integritate.

?Dacă articolele despre care presa a scris că au fost declarate neconstituţionale vor fi într-adevăr cuprinse în hotărârea CCR, atunci ANI îşi va restrânge dramatic competenţele, urmând doar să fie depozitar al declaraţiilor de avere şi de interese, dar în sensul colectării, nu şi publicării lor pe site. Probabil va avea şi atribuţii de a amenda cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei persoanele care nu depun declaraţiile la termen sau nu le depun deloc?, a spus şeful Agenţiei.

Macovei a anunţat că s-a constituit deja un grup de lucru format din reprezentanţi ANI, ai societăţii civile şi membri ai Comisiilor juridice ale Parlamentului, menit să analizeze neconstituţionalităţile legii ANI şi să vină cu soluţii care să permită funcţionarea sa pe viitor.

Totuşi, până la momentul în care decizia Curţii Constituţionale va fi publicată în Monitorul Oficial, Legea ANI rămâne în vigoare.

Articolele declarate neconstituţionale, în 14 aprilie, de către Curtea Constituţională privind Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) se referă la activitatea de verificare a acesteia, respectiv dacă este sau nu specifică unui organ administrativ sau a unuia jurisdicţional.

Printre altele, întreg capitol I din Legea ANI a fost declarat neconstituţional. Prevederile articolelor din acest capitol oferea ANI dreptul de a efectua activităţi de verificare privind averea dobândită în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor.

Antena3.ro

×
x close