Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, care are rang de secretar de stat, premierul s-ar fi referit în declaraţia sa din toamna anului trecut strict la perioada de după plecarea PSD de la guvernare. Asta deşi la acea dată această măsură a fost anunţată pentru a se realiza "economii substanţiale." În prezent, numai trei ministere au doar doi secretari de stat, restul având cuprinse în organigramă între trei şi şase astfel de funcţii.
Nu se ţine cont de criză ci de algoritmul politic
?Primul ministru s-a referit că vor rămâne doar doi secretari de stat, însă doar în perioada până când va fi învestit un nou guvern. Cu alte cuvinte primul ministru a spus că nu vor fi aduşi secretari de la PDL pentru a ocupa posturile rămase vacante după retragerea PSD de la guvernare. După cum ştiţi, funcţiile de secretar de stat sunt funcţii politice, acest guvern este susţinut de partide politice iar funcţiile sunt împărţite în consecinţă? a spus Ioana Muntean, care a precizat că în urma comasării unor ministere posturile de secretari de stat s-au redus.
POZIŢIA GUVERNULUI PRIVIND REDUCEREA SECRETARILOR DE STAT
"Dorim să facem o economie substanţială prin demiterea secretarilor de stat. (...) Principiul este să păstrm unul sau doi secretari de stat la fiecare minister realizând astfel o economie substanţială", declara Boc în toamna lui 2009 când se apropiau alegerile şi trebuiau probabil făcute promisiuni fără acoperire.
CE SPUNEA BOC ANUL TRECUT DESPRE REDUCEREA SECRETARILOR DE STAT
De altfel, tot anul trecut premierul Emil Boc susţinea că trebuie să se termine cu cheltuirea abuzivă a banului public. "Gata cu o asemenea golăneală" susţinea atunci Emil Boc, deşi ulterior nici una din măsurile severe anunţate nu a fost respectată.
BOC PĂREA HOTĂRÂT ÎN 2009: GATA CU GOLĂNEALA!
"Golăneala" a continuat nu doar la numirile de secretari de stat, ci şi la promisiunile privind desfiinţarea agenţiilor guvernamentale. Nici până la această oră numărul agenţiilor efectiv desfiinţate nu a atins cifra de 112 anunţată de Boc. Presa a scris că în fapt au fost restructurate doar 53 de astfel de instituţii, iar în cazul altora s-a operat doar o reducere de posturi.
Creşte numărul secretarilor de stat
Antena3.ro a scris miercuri despre încălcarea promisiunile făcute de premierul Emil Boc privind reducerea numărului de secretari de stat din ministere. Astfel, corpul secretarilor de stat din guvernul Boc s-a mai mărit în aceste zile cu încă doi noi membri. După Alexandru Nazare instalat la Finanţe, la ministerul Economiei condus de Adriean Videanu se pregăteşte crearea unui al şaselea post de acest fel.
Ministerul Economiei va avea acelaşi număr de secretari de stat ca şi cel al Administraţiei şi Internelor aflat în mâna lui Vasile Blaga. Şi asta deşi premierul anunţa în toamna lui 2009 că la ministerele care compun executivul nu vor exista decât doi secretari. Realitatea din teren a contrazis afirmaţiile premierului. În locul celor 30 de secretari de stat, guvernul are acum peste 50.
Lista actuală a secretarilor de stat
Cabinetul Primului Ministru - 2 secretari de stat
Ministerul Administraţiei şi Internelor ? 6 secretari de stat
Ministerul Economiei ? 5 secretari de stat (al şaselea va fi creat prin HG)
Ministerul Afacerilor Externe ? 5 secretari de stat
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii ? 4 secretari de stat
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului ? 4 secretari de stat
Ministerul Justiţiei ? 4 secretari de stat în organigramă, 3 posturi ocupate
Ministerul Finanţelor ? 4 secretari de stat
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional ? 3 secretari de stat
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ? 3 secretari de stat
Ministerul Muncii ? 3 secretari de stat
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale ? 3 secretari de stat
Ministerul Mediului şi Pădurii ? 3 secretari de stat
Ministerul Apărării Naţionale - 2 secretari de stat
Ministerul Tineretului şi Sportului ? 2 secretari de stat
Ministerul Sănătăţii - 2 secretari de stat
Antena3.ro