Ostracizat în ultima vreme, nebăgat în seamă atunci când conducerea centrală lua decizii importante pentru partid, absent la reuniunile conducerii PDL pe fondul căderii sale din graţiile lui Băsescu, Frunzăverde a decis să lanseze un atac la adresa ?Grupului celor 5? din care face parte şi secretarul general Vasile Blaga, de care l-a legat, până nu demult, şi o relaţie de prietenie.
?Din nefericire partidul este confiscat acum de oamenii de la Bucureşti. De câştigat, PD-L şi Traian Băsescu au câştigat în teritoriu?a declarat recent Frunzăverde, enervat că cele 21 defiliale cu rezultate bune nu sunt consultate la nivel decizional, hotărârile fiind luate într-un cadru restrâns format din Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga şi, uneori, Teodor Stolojan.
Intelectualii apropiaţi grupului Stolojan au profitat de ocazie pentru a prelua flamurii reprezentării intereselor filialelor PDL de ai căror reprezentanţi nu i-a legat până acum sentimente prea călduroase. Consideraţi nişte outsideri de către vechii democraţi, care ar fi păcălit tradiţionala cale de urcare ierarhică prin intermediul sprijinului acordat în trecut de către Traian Băsescu, Voinescu şi Preda nu se bucură de prea multă consideraţie din partea colegilor de partid. Cu toate acestea, Sever Voinescu a preluat recent ideea lui Frunzăverde de a rebrandui PDL ca Partid Popularplusând cu schgimbare sighlei partidului, iar europarlamentarul PDL Cristian Preda a prins ocazia din zbor de a face lobby în rândul organizaţiilor pentru a solicita pe blogul său redefinirea relaţiei centrului cu teritoriul.
"În politică e foarte bine să formulezi probleme. Dacă nu faci aşa ceva, eşti un simplu spectator. Adică nu treci de stadiul lipirii afişelor decât cu mari riscuri pentru colegii de organizaţie.Dacă reuşeşti să articulezi public problemele, ele devin relevante social. Partidele sunt organizaţiile care răspund acestor probleme. Ideea că un partid e un club care se străduieşte să copieze - cu mijloace inadecvate - un seminar nu poate fi luată în serios", susţine Preda.
În opinia sa, dificultăţile relaţionării centrului cu provincia sunt arhicunoscute de toată lumea românească, care suferă de pe urma unei centralizări prost rânduite.În concluzie, Cristian Preda susţine că relaţia dintre centru şi provincie trebuie redefinită, nu doar în partidele politice.
"Iată doar una dintre temele de pe agenda asumată de PDL la sfârşitul acestei săptămâni", apreciază europarlamentarul, referindu-se la reuniunea PDL de la Poiana Braşov, de sâmbătă, în care va avea loc un Colegiu Director la care vor participa parlamentarii, europarlamentarii şi liderii de filiale ai partidului.
Surse democrat-liberale susţin însă că interesul manifestat de Sever Voinescu şi de Cristian Preda faţă de rolul şi soarta filialelor nu este unul dezinteresat. Aripa Stolojan caută să obţină o reprezentare egală la nivelul funcţiilor de conducere celor trei curente politice din partid: creştin-democraţia promovată de europarmanetarii tineri, doctrina populară, la care s-a converti vechii democraţi şi liberalismul foştilor peledişti. Speranaţele grupării Stolojan şi ale tinerilor democrat-liberali venişţi din zona societăţii civile sunt legate astfel şi de frustrările liderilor de filiale. Dacă ar obţine un sprijin semnificativ din partea acestora ar apărea premisele creării unor noi posturi de vicepreşedinţi, precum cele în domeniul relaţiilor cu electoratul, societatea civilă şi PPE, funcţii care s-ar afla în vizorul celor doi tineri politicieni, susţin sursele citate. Ce uită însă Voinescu şi Preda este faptul că atât Sorin Frunzăverde cât şi alţi democraţi cu ştate vechi în partid au fost în trecut adversari deschişi ai fuziunii cu PLD-ul lui Stolojan şi alăturării sintagmei "-L" la vechea denumire a partidului.
Marius Vulpe, Antena3.ro