Deputatul PSD Sebastian Ghiţă le solicită parlamentarilor, printr-o scrisoare, să reacţioneze la decizia DNA în cazul său privind interzicerea exercitării funcţiei de ales, susţinând că aceasta i se pare o decizie "extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercursiuni asupra democraţiei în România", informează
Agerpres.
Ghiţă semnalează, în scrisoarea adresată miercuri conducerii Camerei Deputaţilor, "o situaţie deosebit de gravă" apărută între el şi DNA Serviciul Teritorial Ploieşti.
"În urma extinderii cercetărilor întreprinse într-un dosar penal, procurorul de caz a dispus, printre alte măsuri de modificare a controlului judiciar, şi măsura următoare: 'să nu desfășoare activitate în calitate de deputat în Parlamentul României în exercitarea căreia a săvârşit fapta'. Decizia mi se pare extrem de gravă, neconstituţională şi cu potenţiale repercursiuni asupra democrației în România", scrie Ghiţă.
Deputatul consideră că Parlamentul şi Comisia juridică trebuie să "reacţioneze de urgenţă în vederea limitării unui astfel de abuz".
"Sunt dispus să înaintez Biroului permanent şi Comisiei juridice orice documente relevante. Totodată solicit declararea unui conflict între puterile statului, care să fie soluţonat de către CCR", arată Ghiţă.
El consideră că lipsa unei reacţii va permite unui reprezentant al Parchetului să dispună într-o zi măsuri asupra unui număr atât de mare de parlamentari încât să modifice majorităţi şi să schimbe configuraţii politice.
"Aştept un răspuns cât mai rapid în fața unui evident atac la valorile democratice ale statului", precizează Sebastian Ghiţă.
Acesta susţine că intenţionează să sesizeze procurorul general al României, ministrul Justiţiei, precum şi procurorul ierarhic superior.
"Metoda aleasă de acest procuror pentru a opri un parlamentar să îşi desfăşoare activitatea în calitate de deputat a fost modificarea măsurii de control judiciar anterioare, pe care o respectasem. Această metodă de acţiune a procurorului nu-mi mai permite să mă adresez justiţiei, respectiv Înaltei Curţi în cazul meu. Singura posibilitate este să fac o cerere procurorului ierarhic superior", arată deputatul.
Ghiţă le solicită parlamentarilor să analizeze cu "atenţie" și "celeritate" situația sa și să conștientizeze că le scrie nu numai pentru a-și apăra propria persoană, ci și pentru că el crede cu tărie că România nu se poate întoarce la "practicile nedemocratice în care securitatea și procuratura dominau societatea".
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis să transmită scrisoarea Comisiei juridice pentru un punct de vedere. Forul are ca termen o săptămână pentru analiză. Direcţia Naţională Anticorupţie a informat miercuri că procurorii DNA Ploieşti au dispus faţă de Sebastian Ghiță modificarea condițiilor controlului judiciar, având printre obligațiile suplimentare să nu desfăşoare activitate în calitatea de deputat și să nu părăsească localitatea Ploiești.