Antena 3 CNN Politică Gheorghe Pogea, persona non-grata la PSD. Social-democraţiii pregătesc contrareplici la tergiversarea numirilor la CEC

Gheorghe Pogea, persona non-grata la PSD. Social-democraţiii pregătesc contrareplici la tergiversarea numirilor la CEC

5 minute de citit Publicat la 14:20 01 Iun 2009 Modificat la 14:20 01 Iun 2009
Gheorghe Pogea, persona non-grata la PSD. Social-democraţiii pregătesc contrareplici la tergiversarea numirilor la CEC
Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea este noul inamic nedeclarat al PSD. Tergiversarea numirilor la serviciile deconcentrate sau numirea în urma unor coâncursuri a unor democrat-liberali în locurile destinate iniţial social-democraţilor, conform înţelegerilor din coaliţie, a provocat nervozitate în Kiseleff în ultimele zile. Totul pare a culmina cu lupta pentru şefia CEC acolo unde PDL îl opune lui Enache Jiru, favoritul PSD pe actualul ocupant al acestei funcţii Radu Gheţea. La ultima şedinţă a Adunării generale a CEC, ministerul Finanţelor nu a luat în discuţie modificarea componenţei conducerii băncii, care a rămas aceeaşi, atât la nivelul CA, cât şi al Comitetului de Direcţie.

PSD nu politizează...

La nivel oficial,PSD aşteaptă "în continuare" ca ministerul de Finanţe, cu avizul BNR, să facă numirile în cadrul C.A. al CEC în conformitate cu propunerile înaintate de acest partid, a declrat luni, liderul social-democrat, Mircea Geoană.
"CEC este o instituţie financiară importantă. O tratăm cu toată responsabilitatea. Există propuneri pe care noi (PSD, n.r.) le-am făcut şi aşteptăm în continuare ca ministerul Finanţelor, cu avizul obligatoriu al BNR, să facă numirile în Consiliul de Administraţie, aşa cum prevede legea românească", a declarat Geoană, referindu-se la acordul dintre PSD şi PDL privind o eventuală numire la conducerea CEC.
"Nu facem din acest subiect unul de dispută politică. Nu este un subiect pe care dorim să îl politizăm, dar considerăm că este important în această perioadă să putem să folosim toate instrumentele care sunt la dispoziţia statului român - instituţiile financiare care încă sunt în posesia statului român, fondurile de garantare, de contragarantare - ca pârghii de stimulare a relansării economice", a precizat preşedintele Senatului.
Geoană a încercat să pună tergiversarea numirii unei noi garnituri de conducere la CEC pe seama importanţei acestei instituţii, care nu poate fi considerată ca o simplă agenţie sau ca un minister.
"Este un loc sensibil, important, în care BNR are un cuvânt de spus cu privire la faptul că există un aviz obligatoriu din partea BNR pentru orice fel de propunere în orice parte a sistemului bancar. Noi suntem convinşi că acest lucru va fi rezolvat(numirea la CEC, n.r.), dar am dori să îl facem fără să bruscăm sistemul şi fără să dăm senzaţia că este un subiect politic Nu. Este un subiect practic, vrem să asigurăm toate pârghiile funcţionale pentru finanţarea şi creditarea economiei", a spus Geoană.
Cât despre problema numirii Maiei Teodoriu la Ministerul Justiţiei, Geoană crede că PDL şi ministrul Predoiu au cultivat "un fel de obsesie" faţăa de respectiva persoană, deomonstrând astfel că nu se doreşte deschiderea MJ către persoane competente şi informate.
"Avem promisiuni de multă vreme că subiectul se va rezolva. Este clar că în acest moment nu se doreşte din partea ministerul Justiţiei deschiderea acestui minister către cineva competent şi infomat. Probabil că au atât de multe lucruri de ascuns încât nu doresc să deschidă acest minister către reprezentanţi ai unui alt partid", a spus Geoană.
...doar caută revanşa

Conducerea PSD este nemulţumită şi de ralierea BNR la poziţia MF. La un moment dat, banca centrală şi-a manifestat iritarea faţă de declaraţiile lansate de unii social-democraţi cu privire la renumirea fostului preşedinte al CEC, Enache Jiru, în fruntea acestei instituţii bancare pe motiv că ar fi o ?propunere nimerită?. BNR a atras atenţia factorilor politici că ultimul cuvânt în materie îl are chiar conducerea ei, respectiv Mugur Isărescu.
În prezent, Comitetul de Direcţie al CEC Bank este condus de preşedintele Radu Gheţea, care este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, secondat de Gheorghe Carabasan - prim-vicepreşedinte, şi trei vicepreşedinţi - Cristian Tudorancea, Mihaela Lucica Pop şi Mirela Iovu. Vechea garnitură de conducere este sprijinită din umbră de conducerea PDL, prin intermediul ministrului Finanţelor, Ghorghe Pogea şi cu asentimentul premierului, Emil Boc, susţin surse social-democrate.
Conform surselor citate, în PSD se vorbeşte deja de o contrareplică la nivelul ministerelor conduse de proprii miniştri ca metodă de avertizare a colegilor din PDL. ?De vreme ce nu-şi respctă partea lor de înţelegere, nici noi nu vom mai respecta protocolul? susţin sursele citate, potrivit cărora miniştrilor PSD li s-ar putea da mână liberă în organizarea concursurilor pentru ocuparea şefiilor serviciilor deconcentrate aşa cum cred ei de cuviinţă pentru a bloca accesul democrat-liberalilor în posturile care le revin conform protocoalelor locale.
Geoană îi cere lui Pogea să se facă vestitorul veştilor rele
În paralel, PSD pare a fi declanşat după modelul Predoiu, o campanie de discreditare a Ministrului de Finanţe. Geoană a atacat competenţele lui Pogea, anunţând că a cerut Ministerului de Finanţe să informeze populaţia în legătură cu toate condiţiile împrumutului extern, şi să redacteze, împreună cu BNR un calendar precis pentru repornirea creditării bancare.
Geoană a specificat că, în cadrul şedinţei coaliţiei, a cerut Ministerului Finanţelor identificarea "tuturor condiţionalităţilor" ce apar în urma împrumutului extern şi că ar trebui prezentate obligaţiile stabilite cu fiecare instituţie în parte, CE, FMI şi Banca Mondială. "Am solicitat ca până miercuri, la viitoarea şedinţă de Guvern să existe un punct de vedere coerent şi integrat pentru ca populaţia să cunoască în detaliu la ce ne obligăm în schimbul celor 20 de miliarde de euro. Aştept un răspuns din partea Ministerului Finanţelor", a declarat el.
Preşedintele social-democrat a mai spus că în coaliţie a avut loc "o discuţie ceva mai apăsată în legătură cu rata dobânzii" şi a cerut instituţiilor responsabile ale statului să decidă, în urma consultării şi cu băncile, un calendar pentru repornirea creditării.
"E nefiresc ca în schimbul celor 13 miliarde de euro pe care i-am împrumutat cu toţii pentru sistemul bancar din România, în schimbul unei promisiuni încă vagi de repornire a creditării şi de scădere a ratei dobânzii, pentru a face creditul accesibil pentru întrepinderi şi activitatea economică, aşteptăm încă un calendar şi am solicitat Ministerului Finanţelor şi BNR, şi am avut o discuţie şi cu bănciile un calendar previzibil pentru pornirea creditării", a mai declarat Geoană.
Voiculescu: ?Probabil că nu e omul potrivit la locul potrivit?
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost mai tranşant în declaraţiile la adresa capacităţilor de ministru ale lui Pogea. ?Au vrut să mă consulte (membrii din conducerea PSD, n.r.), având în vedere experienţa din economie. Concluzia a fost legată de faptul că problemele care sunt la ministerul de Finanţe riscă să se transforme în problemă naţională. Sunt două: prea multe biruri pe români în ultimul timp şi prea multă bâlbâială. Azi e albă, mâine e neagră?, a spus Voiculescu. În opinia liderului conservator, ministerul de Finanţe are ?mari probleme?, care influenţează activitatea Guvernului. ?E greu de găsit o soluţie. Probabil că nu e omul potrivit la locul potrivit? a apreciat Voiculescu.

Marius Vulpe, Antena 3.ro

×
x close