Preşedintele PSD, Mircea Geoană a făcut marţi, apel la colegii săi de partid să descurajeze discuţiile pe persoane legate de alegerile interne deoarece fac rău partidului. În schimb, Geoană vine cu o contrapropunere la ideea reintroducerii funcţiei de preşedinte executiv în organigrama de conducere a partidului: crearea unui post de prim-vicepreşedinte pe motiv că altfel liderii cu titulaturi de preşedinţi agăţate de numele lor s-ar călca prea mult pe bătături. Surse din cadrul partidului susţin însă că ideea face parte din strategia lui Geoană de a preveni şi diviza eventualele fronturi şi tabere rivale, prin impunerea unei funcşii de conducere mai mult decorative. Îngroparea ideii de reînviere a preşedintelui executiv ar restrânge aria de funcţii importante în partid, ar realnsa lupta pentru putere intre diferitele facţiuni din partid şi ar putea fisura eventualul tandem Adrian Năstase-Victor Ponta care începe să se înfiripe în ultima vreme.
Geoană: prea mulţi preşedinţi pe metrul pătrat. Riscăm să ne călcăm pe bătături.
Geoană a susţinut, marţi că introducerea funcţiei de prim-vicepreşedinte ar fi mai colegială şi utilă decât a cea de preşedinte executiv care ar crea doar impresia unei inflaţii de preşedinţi pe metru pătrat în acest partid care ar risca să se calce pe bătături.
Geoană a precizat că nu s-a decis încă dacă să se opteze pentru susţinerea reintroducerii funcţiei de preşedinte executiv în noul Statut, el sugerând că hgotărârea se află în mâinile filialelor PSD.
"Preşedinte executiv sau prim-vicepreşedinte al partidului, inclusiv la nivel judeţean, reprezintă o opţiune pe care colegii trebuie să o aleagă. Din experienţa mea, de obicei un prim-vicepreşedinte este o chestiune mai colegială şi mai utilă decât atât de mulţi preşedinţi pe metrul pătrat. După aia riscă să se calce pe bătături", a opinat liderul PSD.
Cu doar o zi în urmaă, preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase susţinea că reintroducerea funcţiei de preşedinte executiv în noul statut ar oferi mai multor colegi de partid posibilitate de a accede la posturi de conducere.
Plan de bătaie: prevenirea creării unui pol de putere prin unirea facţiunilor din PSDScenariul este însă nedorit de Geoană. Confruntat cu ezitările aliatului său, Viorel Hrebenciuc, cu neliniştea din filiala şi perspectiva unui trio Năstase Ponta-Cristian Diaconescu la cârma partidulu, actualul lider PSD face eforturi disperate pentru a aplica cât mai eficient principiul ?divide et impera?.
Reducerea mizei Congresului doar la calitatea de lider a partidului, la cea de preşedinte al Consilului Naţional şi, eventual, la postul de secretar general deţinut de Dragnea, ar servi intereselor numai lui Geoană, susţin surse social-democrate. Social-democraţii cu vise de mărire s-ar vedea siliţi să-şi recalculeze poziţiile şi să se lupte mai abitir între ei pentru aceste posturi, bătăliile interne riscând să anuleze eforturile unor rivali cu şanse de a crea o tabără mai puternică prin unirea intereselor unor grupuri pe care să o contrapună actualului lider de partid. Astfel, mugurii de alianţă înfiripaţi deja de Năstase în partid cu anumite facţiuni precum cea condusă de Ponta şi socrul său, Ilie Sârbu, s-ar putea ofili pe fondul redeschiderii luptei pentru putere pe alte premise decât cele dorite de fostul premier.
Ezitarea lui Hrebenciuc, sursă de nervi pentru susţinătorii lui GeoanăÎn paralel, Geoană caută să-şi reasigure sprijinul lui Hgrebenciuc pentru candidatura sa la un nou mandat. Hrebenciuc este cel care deţin ceia voturilor filialeor moldovene iar , intrarea acestiia într-un stare de neutralitate sau mai rău, trădarea cauzei sale ar pecetlui soarta de perdant a lui Geoană la viitorul Congres.
Ezitările formulate deja de Hrebenciuc în aceste zile cu privire la votul pe care-l va da la Congres au îngrijorat deja pe apropiaţii lui Geoană şi pe reprezentanţii grupului Olteani, nucleul dur al suţinătorilor actualului lider de partid. Liderul PSD a preferat însă să minimalizeze public afirmaţiile lui Hrebenciuc, apreciind că acesta nu face altceva decât să aştepte decizia Conferinţei Judeţene a PSD Bacău cu privire la mandatul pentru Congres.
"Toţi liderii de judeţe, inclusiv liderii cu care sunt foarte apropiat, au un respect deosebit faţă de vocea colegilor din respectivele organizaţii. Ce a făcut Hrebenciuc şi ce fac şi alţi lideri de partid care nu ezită să spună că mă susţin în continuare e să spună că aşteaptă Conferinţele judeţene, pentru a putea ca, acolo, partidul să se pronunţe şi să vină cu un eventual mandat pentru Congres", a susţinut Geoană.
El a atras atenţia că în cazul în care problema susţinătorilor ar fi tratată ca o chestiune de aritmetică electorală, atunci el ar câştiga alegerile interne, deoarece lista sa cu liderii de filialel susţinători e ste impresionantă.
"Dacă ne apucăm să facem liste cu susţinători cu preşedinţi de organizaţii, lista care este în favoarea mea este impresionantă. Dar noi nu tratăm aceste lucruri ca pe o chestiune de aritmetică electorală în interiorul partidului. Noi va trebui să convingem colegii din judeţe şi vor fi opinii diferite în cadrul Delegaţiilor judeţene", a adăugat Geoană.
Marius Vulpe, Antena3.ro