Geoană a apreciat că anul 2009 ar trebui să reprezinte momentul încetării prezenţei militarilor români în Irak.
"Trupele noastre în Irak şi-au epuizat utilitatea strategică şi politică", a mai spus preşedintele Senatului.
Geoană s-a pronunţat şipentru o creştere a rolului României în cadrul relaţiilor internaţionale, apreciind că actuala influenţă internaţională a ţării noastre nu este pe măsura mărimii sale. "Influenţa României are încă de suferit. Probabil şi datorită vrajbei interne prelungite, ea nu mai este acolo un era. Fac un apel la toate familiile politice să strângem rândurile cu toţii pentru a putea să clădim o influenţă românească autentică", a spus preşedintele Senatului.
Geoană a recunoscut că aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică "a închis drumul de secole al revenirii României la matca democraţiei occidentale". Pentru această realizare, liderul PSD a adresat în numele parlamentarilor, mulţumiri preşedinţilor României care au făcut posibilă aderarea la NATO.
Începând din 2003, ţara noastră participă cu efective militare la procesul de reconstrucţie şi stabilizare din Irak. După 1 ianuarie 2009, la solicitarea autorităţilor irakiene, în Irak au rămas forţele României alături de cele ale SUA, Marii Britanii, Australiei, Estoniei şi El Salvador precum şi o structură NATO implicată în activităţi de instruire. Prin hotărârea CSAT din 19 decembrie 2008 s-a aprobat continuarea participării României cu forţe în Irak după 31 decembrie.
Antena3.ro