Antena 3 CNN Politică Geoană trage reforma Educaţiei pe spuza PSD: Proiectul lui Andronescu, superior concluziilor comisiei Miclea

Geoană trage reforma Educaţiei pe spuza PSD: Proiectul lui Andronescu, superior concluziilor comisiei Miclea

4 minute de citit Publicat la 15:33 10 Aug 2009 Modificat la 15:33 10 Aug 2009
Geoană trage reforma Educaţiei pe spuza PSD: Proiectul lui Andronescu, superior concluziilor comisiei Miclea
Social-democraţii resping în continuare urgenţa asumării răspunderii guvernamentale pe pachetul de legi privind Educaţia, cel puţin până la încheierea dezbaterii publice pe proiectul deja elaborat de ministru de resort, Ecaterina Andronescu. Menit să arunce în derizoriu concluziile comisiei prezidenţiale Miclea pe Educaţie, şi implicit, efectele pozitive de imagine care ar putea fi receptate de Cotroceni şi PDL, proiectul ministrului PSD are nevoie de timp şi vizibilitate pentru a se implementa la nivelul opiniei publice ca o iniţiativă de sorginte social-democrată şi nu băsesciană. Tocmai de aceea, liderii PSD ar dori o dezbatere publică cât mai largă pe această temă, care poate să servească şi propulsării în sondaje a propriului candidat la prezidenţiale, susţin surse social-democrate. De altfel, Geoană a făcut tot posibilul pentru a prezenta în lumini cât mai roze proiectul colegei sale de partid. ?Set de principii călăuzitoare, consistent, dar perfectibil, garanţia unui sistem educaţional pentru următorul deceniu? au fost doar câteva din elogiile folosite pe post de explicaţii de către liderul PSD a justifica refuzul de asumarea a răspunderii guvernamentale.

Dezbatere pentru "principiile călăuzitoare" ale proiectului Andronescu

"Reprezintă un document consistent care va fi prezentat Guvernului, aşa cum se cuvine, şi care va fi supus dezbaterii publice sănătoase şi obligatorii. Acest document are un set de principii călăuzitoare, el este perfectibil, nu vreau să consideraţi că ceea ce a propus astăzi PSD-ul este o operă finită", a arătat Mircea Geoană.

Preşedintele PSD a sugerat că proiectul lui Andronescu este cu mult superior concluziilor comisiei Miclea. "Am citit cu mult interes şi raportul Comisiei prezidenţiale. Este o diferenţă, nu doar de volum, dar vreau să vă spun că dacă sunt elemente utile în raportul Comisiei prezidenţiale, o încurajez pe doamna ministru să introducă şi acele elemente. Diferenţa de fond între cele două documente nu îl constituie numai dimensiunea. Din punctul de vedere al aplicabilităţii acestora forma propusă de ministrul Andronescu este în mod cert mult mai bună decât cea a comisiei Miclea. Vreau ca, în sfârşit, să avem în România un pachet de legi şi un cod al Educaţiei care să rămână neatins măcar un deceniu", a explicat liderul PSD motivul pentru care partidul său nu susţine ?graba? PDL de asumare a răspunderii guvernamentale pe acest domeniu.

Asumarea, "temă parazită", pretext pentru ruperea coaliţiei


Cât priveşte anunţul premierul Emil Boc de asumare pe data de 2 septmbrie a răspunderii guvernamentale pe mai multe proiecte de lege, inclusiv pe pachetul legislativ pe Educaţie, Geoană a declarat că în şedinţa coaliţiei de astăzi nu s-a decis asumarea răspunderii pe Codul educaţiei, PSD fiind împotriva acestei variante, iar premierul Emil Boc "fie nu a înţeles bine, fie a dorit să supraliciteze acest subiect".

"Dacă cei de la PDL şi domnul Băsescu au alte interese cu privire la această coaliţie mai bine să o spună deschis în piaţa publică decât să umble cu astfel de pretexte. Din punctul meu de vedere acest drum este unul firesc, este drumul sănătos, este drumul corect (...) Am fost surprins de ceea ce a spus domnul Boc după şedinţa coaliţiei, nu a fost niciun fel de discuţie cu privire la asumarea pe Legile educaţiei, pe Codul educaţiei. Nicio secundă nu a fost un accept din partea PSD-ului. Cred că fie nu a înţeles bine, fie a dorit să supraliciteze acest subiect", a declarat Geoană.

?Adevăratul test al acestei coaliţii şi al acestei guvernări nu o reprezintă asumarea sau neasumarea pe legile educaţiei ci buna guvernare şi rspunsul la criza econimică şi la nmodul în care sunt afectaţi românii. Cred că această temă parazită prin care se încearcă pretextul de rupere al coaliţiei este un lucru care dăunează bunul mers al economiei româneşti. (...)Din punctul nostru de vedere asumarea şi scurtcircuitarea procesului de guvernare contituie un gest absolut politicianist? a mai susţinut liderul PSD, carea criticat drept ?suspectă? graba manifestată de PDL pentru a răspunde menajului en-trois cu Cotroceniul.

Scut din interesul tinerelor generaţii

Totuşi social-democraţii nu exclud posibilitatea asumării răspunderii pe legile educaţiei, la termenul de 2 septembrie anunţat de premierul Emil Boc, în cazul în care consultarea şi dezbaterea publică se va încheia până atunci pe proiectul propus de Andronescu.

"S-ar putea ca până pe 2 septembrie procesul de consultare (...) dacă va fi terminat, este posibil să fie şi 2 septembrie. Nu vrem să păţim ca la coduri, când am vrut să facem un lucru bun, dar s-a dovedit că, în absenţa unei consultări, erorile care pot să apară sunt, din păcate, mari" a arătat vicepremierul Dan Nica.

Geoană a apreciat că numai printr-o dezbatere largă, cu implicarea tuturor părţilor interesate şi cooptarea în Parlament chiar şi a voturilor PNL şi UDMR se va putea obţine un Cod al Educaţiei care să nu mai fie schimbat de la un ministru la altul, considerată "boala învăţământului românesc?.

"Trebuie garantarea în termeni reali, nu doar pe hârtie, a accesului la educaţie a copiilor din mediul rural şi din familiile nevoiaşe. Nu văd nimic dificil ca Parlamentul să se pronunţe extrem de rapid şi sper că, şi cu votul PNL şi UDMR pentru adoptare sa să se producă efecte timp de generaţii. Doresc ca prin această importantă lucrare să se stabileasca odata pentru totdeauna care este statutul dascălului în societate?", a mai spus Geoană.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close