Premierul Emil Boc va veni în data de 15 septembrie în faţa Parlamentului pentru asumarea guvernului pe cele trei pachete de lege înaintate astăzi Parlamentului privind educaţia naţională, salarizarea unitară şi reorganizarea agenţiilor guvernamentale cu reducerea cheltuielilor în sectorul public a anunţat, luni, vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, la finalul reuniunii coaliţiei de luni. Data procedurii de asumare coincide cu cea în care preşedintele Traian Băsescu va ţine propriul discurs privind starea naţiunii, deşi şeful statului ceruse parlamentului să se adreseze aleşilor chiar în prima zi a noului an şcolar. Liderii PDL şi PSD au lăsat deoparte divergenţele şi declaraţiile sforăitoare de la şcolile de vară din acest weekend pentru a conveni ca până săptămâna viitoare să fie parcurse toate etapele necesare pentru asumarea răspunderii. Cu spiritele aţâţate de contrele verbale din ultimele trei zile, concordia în coaliţie a venit pe fondul apelului la calm lansat de liderii celor două formaţiuni în interiorul propriilor structuri de conducere. La PSD, liderul Mircea Geoană s-a arătat îngrijorat de posibilele consecinţe ale întreţinerii acestei stări conflictuale, în condiţiile în care un sondaj intern al partidului ar releva faptul că majoritatea populaţiei s-a săturat de scandalurile din coaliţie pe care tinde să le pună pe seama partidelor care o compun, o percepţie pe care unii social-democraţi se tem să nu o vadă transpusă negativ şi în intenţia de vot la alegerile prezidenţiale.
Populaţia vrea linişte. Geoană cere social-democraţilor să nu mai aventureze în certuri în coaliţieLiniştea aşternută din nou peste nervii celor din coaliţie are la bază îndemnul la calm şi linişte pe care liderul Mircea Geoană l-a adresat propriilor colegi de partid. O situaţia similară se regăseşte şi la nivelul conducerii la vârf a PDL în ciuda declaraţiilor impetuoase ale unor lideri din terirotiu de genul unui Ioan Oltean sau Gheorghe Ştefan.
Potrivit unor surse-social-democrate, Geoană le-ar fi cerut astăzi pesediştilor să se abţină în a mai întreţine focul discordiei în coaliţie prin noi poziţii sau declaraţii războinice. Liderul PSD le-a recomandat să înceteze şi cu micile certuri şi lupte din sânul partidului, un apropo la recentele declaraţii ale liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie cu privire la implicarea DGIPI în scandalul Hayssam şi Mircea Băsescu, considerate de unele cercuri interne drept un ?pumnal în coaste? împlântat în cel care controlează direct acest serviuciu de informaţii, ministrul Internelor, Dan Nica.
"Dacă nu veţi dovezi nu vă mai aventuraţi în atacuri din astea. Nici PDl nu scade, nici PSD nu creşte, şi nici eu" le-ar fi spus Geoană colegilor de partid, referindu-se voalat la afirmaţiile lui Vanghelie cu privire la implicare DGIPI în anumite scandaluri de presă.
Conform surselor citate, Geoană a argumentat că aceste atacuri la adresa PDL nu au contribuit cu nimic la creşterea în sondaje a partidului sau a sa în perspectiva candidaturii sale la Cotroceni. În acest sens, el a citat rezultatele unui sondaj intern comandat către Insomar, potrivit căruia, 75%% din populaţie percep negativ scandalurile politice şi nu-şi mai doreşte certuri la nivelul guvernării, în timp ce mai bine de jumătate din repondenţi ar dori continuarea actului de guvernare în actuala formulă de putere.
În acest moment, în partid există temerea, se pare împărtăşită într-o oarecare măsură şi de preşedintele PSD, că distanţa dintre Geoană şi, posibil, principalul său contracandidat, Traian Băsescu, se micşorează prea lent pentru a putea fi recuperată cu succes până la data desfăşurării alegerilor prezidenţiale, mai susţin sursele citate. ?Băsescu scade uşor uşor pe zi ce trece, dar acest avantaj nu se resimte cum trebuie la nivelul lui Geoană care urcă prea lent în preferinţe? ne-au declarat aceleaşi surse.
Conducerea social-democrată a decis dealtfel să dea curs recomandării lui Geoană de a sancţiona şi critica acţiunile Guvernului, printr-o serie de proiecte sociale şi legislative pe care să le susţină pe linie parlamentară şi mai puţin prin poziţii publice critice.
În acest scop, conducerea PSD a anunţat luni că partidul va veni săptămâna viitoare, în Parlament, cu un alt pachet legislativ menit să completeze cele 32 de măsuri ale Guvernului. "Este vorba de 4-5 legi de bază, cu efecte importante în sectorul economic, care să stimuleze relansarea economică şi care să stopeze desfiinţarea de locuri de muncă şi chiar să creeze şansa de noi locuri de muncă", a precizat Bogdan Niculescu Duvăz, purtător de cuvânt al PSD.
Amendamentele parlamentarilor, aşteptate până vineriÎn noul climat incipient de revenire la normal, cele două părţi au decis astăzi să nu mai pună prea multe beţe în roate asumării răspunderii guvernului pe cele trei pachete de lege înaintate astăzi Parlamentului privind educaţia naţională, salarizarea unitară şi reorganizarea agenţiilor guvernamentale cu reducerea cheltuielilor în sectorul public. dacaă iniţial, PSD dorea să tergiverseze procedura de adoptare prin instituirea a trei şedinţe separate de plen pentru fiecare pachet de legi şi chiar tergiversarea acestei proceduri în cazul legilor educaţiei, astăzi reprezentanţii social-democraţi au consimţit un program accelerat de trecere a lor prin parlament, într-o singură şedinţă a camerelor reunite. Până la sfârşitul acestei săptămâni sunt aşteptate amendamentele parlamentarilor pentru a fi trimise Guvernului spre analiză. ?Am convenit termenele pentru depunerea de amendamente, pentru a merge săptămâna viitoare până în 15 septembrie în faţa plenului celor două canere? a precizat Flutur. El a explicat că a fost aleasă data de 15 septembrie pentru că în 14 septembrie începe noul an şcolar, iar parlamentarii ar putea participa la festivităţile de deschidere.
Flutur a apreciat că, cel mai probabil, termenul de depunere a amendamentelor va expira vineri, decizia depinzând de conducerea Parlamentului.
"În pachetul care se prezintă în 15 septembrie sunt o serie de acte normative care au în vedere de la 1 octombrie renunţarea la impozitul pe profitul reinvestit. De asemenea, programe privind alimentarea fondului de garantare a creditului rural ? o suplimentare ? fonduri pentru administraţia publică locală, garantare şi programele pentru înnoirea parcului auto, aşa zisele programe Rabla, atât pentru agenţii economici, cât şi pentru cei care au utilaje agricole", a intrat Flutur pe fondul problemei.
Oficialul PDL a mai arătat că operaţionalizarea acestor programe se va face prin prin Hotărâri de Guvern sau ordine de ministru, "în aşa fel încât să intre în vigoare cât mai repede".
?Mă interesează mai degrabă conţinutul legilor decât problema datei? a comentat scurt liderul social-democrat, Mircea Geoană decizia coaliţiei privind asumarea răspunderii.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a explicat că BPN al PSD a propus pentru asumarea răspunderii Guvernului pe cele trei pachete legislative aceeaşi dată propusă şi de coaliţie, 15 septembrie, urmând ca, în paralel,
miniştrii de resort să continue discuţiile cu partenerii sociali şi cu cu celelalte grupuri parlamentare.
El a dat ca exemplu legile educaţiei, afirmând că astfel de discuţii sunt necesare pentru a se asigura o susţinere largă în Parlament, care să ducă la un text al legilor aplicabil pentru cel puţin zece ani. "Nu a fost an să nu se schimbe ceva în acest domeniu şi nu s-a putut spune niciodată ce a făcut bine şi ce a făcut rău (un ministru ? n.r.) în acest noian de schimbări", a subliniat Duvăz.
Parlamentarii, mai interesaţi de debutul anului şcolar, decât de asumarea lui Boc sau de discursul lui BăsescuDin aceleaşi raţiuni, conducerile celor două camere ale Parlamentului au decis luni, în şedinţă comună, că preşedintele Băsescu se va adresa parlamentarilor marţi, 15 septembrie, de la ora 19.00 deşi acesta intenţiona, conform unei scrisori trimise Legislativului, să ţină discursul pe 14 septembrie.
"Analizând împrejurarea că 14 septembrie este o dată extrem de importantă pentru marea majoritate a populaţiei României, în sesnsul că încep şcolile şi că în principal toţi oamenii politici sunt prezenţi cu diverse activităţi la acest eveniment, BP-urile au hotărât să-i solicite preşedintelui să fie prezent în Camerele reunite pe data de 15 septembrie urmând ca în raport de programul dumnealui să se stabilească ora la care doreşte să se adreseze celor două Camere reunite", a spus secretarul Senatului, Ioan Chelaru.
Astfel, senatorii şi deputaţii vor avea liber pe 14 spetembrie pentru a participa la deschiderea anului şcolar, singurii care vor lucra fiind cei care au de discutat chestiuni urgente la comisii. "Pe 14 septembrie, unde este urgenţă se va lucra în comisii, iar unde nu sunt chestiuni absolut urgente, parte din parlamentari şi din toţi oamenii politici vor fi prezenţi în teritoriu", a susţinut Chelaru (PSD).
Chelaru a explicat că acesta este şi motivul pentru care conducerile Parlamentului au decis să-i propună preşedintelui României să se adresez Parlamentului pe data de 15 septembrie.
Marius Vulpe, Antena3.ro